Tutkimus: Vertaistuki auttaa tupakoinnin lopettamisessa

Hengitysliiton terveysasiantuntija Maija Kolstela kertoo, että Stumppi.fi -sivustolla käy vuosittain yli 100 000 eri kävijää.

Onnistuneen tupakoinnin lopettamisen taustalla on vahva oma päätös, motivaatio lopettamiseen ja keskustelupalstalla saatu vertaistuki. Tämä selvisi tutkimuksessa, jossa materiaalina käytettiin Hengitysliiton Stumppi-neuvontapalvelun keskustelupalstaa.

Terhi Kurkon väitöskirjatutkimukseen liittyvässä artikkelissa selvitettiin, miten Stumpin keskustelupalstalla tupakoitsijat ja tupakoinnin lopettajat kokivat nikotiinikorvaushoitovalmisteiden merkityksen tupakoinnin lopettamisessa. Tutkimusta varten luettiin yli 24 000 viestiä Stumpin keskustelupalstalta vuosilta 2007–2012.

Nikotiinivalmisteet koettiin keskusteluissa hyvin eri tavoin. Tavallisimmin valmisteisiin suhtauduttiin varauksella tai jopa negatiivisesti. Taustalla oli se, että keskustelijat pelkäsivät valmisteiden aiheuttamaa riippuvuutta. Merkittävä osa keskustelijoista suhtautui kuitenkin neutraalisti nikotiinivalmisteisiin ja koki ne tarpeellisena lopettamisen tukivälineenä.

Tutkimuksessa havaittiin, että Stumpin verkkoyhteisö on aktiivinen ja myötäelävä foorumi tupakoinnin lopettajille. Keskustelupalstalla on paljon konkari-jäseniä, jotka tukivat ja kannustivat uusia lopettajia.

Hengitysliiton terveysasiantuntija Maija Kolstela kertoo, että Stumppi.fi -sivustolla käy vuosittain yli 100 000 eri kävijää.

– Iso osa kävijöistä käy vain lukemassa keskusteluita, mutta heillekin palsta on tärkeä tuki tupakoinnin lopettamisessa, hän sanoo.

Stumpin keskustelupalstalle pääset tästä.
Henkilökohtaista apua lopettamiseen saat maksuttomasta neuvontapuhelimesta, joka palvelee arkisin klo 13–18 numerossa 0800 148 484. Puhelimeen vastaavat terveydenhuollon ammattilaiset.

Lähde:
Hengitysliitto

Kuva:
Panthermedia