Työryhmä: Suomeen 34 sote-aluetta

Työryhmä: Suomeen 34 sote-aluetta Kuva 1 / 1

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä pohtinut selvityshenkilötyöryhmä luovutti ehdotuksensa peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonille tänään.

Suomeen muodostettaisiin 34 sote-aluetta, jotka vastaisivat melkein kaikkien sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä. Suurimmalla osalla sote-alueista olisi käytössä ns. vastuukuntamalli, jolloin kunnat sopivat yhdessä, että yksi kunta vastaisi sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä alueen muiden kuntien puolesta. Muilla sote-alueilla palvelujen järjestämisestä vastaisi alueen kuntien muodostama kuntayhtymä.

Sote-alueiden lisäksi ehdotetaan viittä sosiaali- ja terveydenhuollon erityisvastuualuetta, joilla on laajaa perustasoa tukevia ja koordinoivia tehtäviä, tutkimusta ja koulutusta. Yliopistosairaalat vastaavat edelleen vaativimman hoidon tuottamisesta ja osaamisesta viidellä alueella.

Sote-alueiden väestöpohja on noin 50 000 asukasta.

Selvityshenkilöiden ehdotusta käsitellään tällä viikolla sosiaali- ja terveyspoliittisessa ministerityöryhmässä sekä hallituksen kehysriihessä. Kunnille annetaan mahdollisuus lausua esityksestä kevään aikana.

Kuva: Panthermedia

Oletko jo lukenut nämä?