Työterveyslaitos aloittaa yt-neuvottelut

Työterveyslaitos käynnistää yt-neuvottelut valtionavun vähenemisen vuoksi.

Työterveyslaitoksen yt-neuvottelut alkavat 31.8.2015, ja ne kestävät vähintään kuusi viikkoa. Koko henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut voivat johtaa enimmillään 200 työsuhteen päättymiseen.

Työterveyslaitoksen valtionapuun on uudessa hallitusohjelmassa kohdistettu viiden miljoonan euron leikkaus vuodesta 2016 lähtien. Sopeuttamistarpeeseen vaikuttavat myös hallituksen aiemmat kehysriihipäätökset ja tuottavuusleikkaukset sekä valtion tutkimuslaitosuudistuksen vaikutukset.

Koko toimintaa tarkastellaan

Suunnitellut leikkaukset vuosina 2013–2017 ovat lähes 15 miljoonaa euroa, mikä tarkoittaa noin 40 prosentin vähennystä laitoksen saamaan valtionapuun. Suurin vähennys, 7,8 miljoonaa euroa, kohdistuu vuoteen 2016.

– Tutkimusrahoitukseen tarvitsemme aina omarahoitusosuuden ja jos se vähenee, emme voi ottaa tutkimusrahaakaan sisään. Neljänkymmenen prosentin vähennys valtionavusta on erittäin suuri määrä, toteaa Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko ry:n pääluottamusmies Mirja Kiilunen Työterveyslaitokselta.

Hänen mukaansa nyt ryhdytään katsomaan, miten Työterveyslaitoksen toimintaa suunnataan jatkossa.

– Kaikki toiminta käydään läpi yt-neuvotteluissa. Tällä hetkellä meillä ei ole vielä tietoa mistään.

Työterveyslaitos sopeutti toimintansa jo 2013–2014. Käytyjen yt-neuvottelujen seurauksena laitos irtisanoi yhteensä noin 60 työsuhdetta ja mm. lakkautti Lappeenrannan aluetoimipisteensä.

Työterveyslaitoksessa työskentelee nyt noin 680 henkilöä, joista noin 100 on lääkäreitä.

Työterveyslaitoksen mukaan toimenpiteet pyritään kohdistamaan siten, että laitos voi mahdollisimman hyvin tukea suomalaisen työelämän kehittämistä ja työhyvinvointia.

Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuva: Panthermedia