Työterveyslaitos kokosi ammattitautien tietopankin

Uudessa verkkopalvelussa kerrotaan myös työtapaturmista, työhyvinvoinnista, työ- ja toimintakyvystä sekä kognitiivisesta ergonomiasta.

Työterveyslaitos on julkaissut verkossa uuden palvelun, joka lisää suomalaisen työelämätiedon saatavuutta ja helppokäyttöisyyttä. Ensi vaiheessa tietoa on tarjolla esimerkiksi ammattitaudeista, työtapaturmista, työhyvinvoinnista, työ- ja toimintakyvystä sekä kognitiivisesta ergonomiasta.

Palvelu koostaa eri lähteistä ajantasaisen työelämän tilannekuvan avoimesti kaikkien saataville.

– Uuden Työelämätieto-palvelun ytimessä on data, sen interaktiivinen visualisointi ja asiantuntijoiden tulkinnat, kertoo tuotepäällikkö Riku Louhimo Työterveyslaitoksesta tiedotteessa.

Hänen mukaansa asiantuntijoiden tuottamien analyysien avulla käyttäjä saa paremman ymmärryksen tiedon ja muutoksen merkityksestä lukujen takana. Tiedot ovat vapaasti kaikkien käytettävissä ja lainattavissa lähde mainiten.

Aikaisemmin työelämää koskeva tieto on ollut pirstaleisena ja hajallaan useassa eri lähteessä.

Palautetta toivotaan

Palvelua kehitetään jatkuvasti, ja uusia aineistoja on tarkoitus lisätä vielä tänä keväänä.

– Haluamme tarjota kaikille laadukasta työelämään liittyvää tietoa tuottaville luotettavan paikan julkaista dataa. Palvelu ei ole pelkästään Työterveyslaitoksen tuottaman tiedon lähde vaan myös yhteistyötahojemme, sanoo johtaja Pauli Forma Työterveyslaitokselta tiedotteessa.

Palvelua on suunniteltu yhdessä tiedon käyttäjien ja tuottajien kanssa lukuisissa työpajoissa hyödyntämällä nykyaikaisen palvelumuotoilun periaatteita.

Forma kertoo, että palautetta toivotaan tiedon käyttäjiltä, tuottajilta ja muilta sidosryhmiltä. Palvelua on määrä kehittää jatkossakin.

Kirjoittaja
Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuva
Fotolia

Juttu on julkaistu Lääkärilehden verkkosivulla 11.3.2019.