Ukrainasta pakenevien koronarokotuksissa puutteita

Saapuville tulisi tarjota koronatesti sekä rokotus jo vastaanottopisteillä, ohjeistaa ECDC.

Lääkärilehti

Ukrainasta pakeneville ihmisille tulisi tarjota ilmainen koronavirustesti ja -rokotus vastaanottopisteissä, ohjeistaa Euroopan tartuntatautivirasto ECDC . Lisäksi tulisi noudattaa viruksen leviämistä estäviä suojatoimenpiteitä.

Ukrainasta on paennut helmikuussa alkaneen hyökkäyksen takia jo yli kolme miljoonaa ihmistä. Etenkin heitä on tullut Puolaan, Unkariin, Moldovaan, Romaniaan ja Slovakiaan. Ukrainalaisilla ei ECDC:n mukaan todennäköisesti ole täyttä rokotussuojaa koronavirusta vastaan.

Rokotustietojen puuttuessa Ukrainasta saapuville tulisi tarjota rokotus sekä tehosteannos. Iäkkäät, raskaana olevat ja muut riskiryhmään kuuluvat tulisi asettaa etusijalle. Myös vastaanottopisteillä työskentelevien henkilöiden, mukaan lukien terveydenhuollon työntekijät ja vapaaehtoiset, rokotesuojasta pitäisi huolehtia.

Lisäksi tulisi noudattaa suojatoimenpiteitä, kuten käyttää kasvomaskeja tilanteissa, joissa turvavälejä ei ole mahdollista säilyttää. Tilojen kunnollisesta siivouksesta, desinfionnista ja ilmanvaihdosta tulisi huolehtia sekä varmistaa saippuan saatavuus.

Ukrainassa koronarokotuskattavuus on vaarallisen alhainen, kertoo Nature . Kiovassa kattavuus on 65 prosentin luokkaa, mutta joillain alueilla vain 20 prosenttia on rokotettu.

Suomessa on varattu Ukrainasta saapuville ihmisille koronarokotteita, kertoo Yle .

Vähintään viisi miljoonaa koronatapausta

Tarttuvien tautien riski on kasvanut Ukrainassa sodan alettua, kun ihmiset pakenevat kodeistaan ja samalla pääsy terveyspalveluihin on hankalaa. COVID-19:n leviäminen ahtaissa oloissa kellareissa, metroasemilla ja pommisuojissa on välitön uhka, kirjoittaa Nature.

Lehden mukaan Ukraina oli juuri selviämässä pahimmasta omikronaallosta, minkä maa oli nähnyt, kun Venäjän hyökkäys alkoi. Tapausmäärät olivat helmikuun aikana nousseet ennätysmääriin.

WHO:n tilaston mukaan Ukranaissa on todettu sitten maaliskuun 2020 lähes viisi miljoonaa COVID-19-tartuntaa ja yli satatuhatta viruksen aiheuttamaa kuolemaa. Testaus on romahtanut sodan alettua, joten todellinen tartuntamäärä lienee merkittävästi suurempi.

Tiiamari Pennanen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.