Ulkopuolinen arvio tahdosta riippumattoman hoidon jatkamiseen

Tahdosta riippumattoman hoidon jatkamiseen tarvitaan jatkossa sairaalan ulkopuolisen lääkärin arvio potilaasta. Uuden ohjeen taustalla on Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätös.

Tahdosta riippumattoman hoidon jatkamiseen tarvitaan jatkossa sairaalan ulkopuolisen lääkärin arvio potilaasta. Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut mielenterveyslain soveltamisesta uuden ohjeen.

Muutos pohjautuu Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) päätökseen, jonka vuoksi Suomen on muutettava mielenterveyslakia. Lain muutoksen valmistelu on käynnistymässä, ja väliaikainen ohje on voimassa lakimuutokseen asti.

– EIT katsoi, ettei Suomen mielenterveyslaki täytä tältä osin Euroopan ihmisoikeussopimusta ja ettei potilaalla ole riittäviä oikeussuojakeinoja mielivallan varalta, lääkintöneuvos Helena Vorma sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo muutoksen taustasta.

Jatkossa potilaalle on varattava mahdollisuus saada ulkopuolisen lääkärin arvio hoidon tarpeesta ennen kuin hoidon jatkamisesta tehdään päätös. Arvion tekee ensi sijassa psykiatrian erikoislääkäri, mutta tutkimuksen voi tehdä myös terveyskeskuslääkäri.

– EIT edellyttää ulkopuolista psykiatrista tutkimusta, mutta ei psykiatrin tutkimusta. Linjausta on tulkittu niin, että sairaalat pystyvät varmistamaan siirtymäkaudella ulkopuolisen lääkärin saamisen paikalle, Vorma kertoo.

Potilaalle ei saa tulla arvioinnista ylimääräisiä kustannuksia, vaan sairaala vastaa ulkopuolisen lääkärin kutsumisesta. Arvion hankkiminen ei muuta mielenterveyslain säätämiä määräaikoja tahdosta riippumattoman hoidon jatkamisesta. Lääkäri voi antaa lausunnon saamiensa tietojen perusteella, vaikka potilas kieltäytyisi tutkimuksesta.

Ohjeistus on laadittu yhteistyössä THL:n, Valviran ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston kanssa.

Siirtymäkausi ei tuo uusia muutoksia tahdosta riippumattomaan hoitoon lähettämiseen ja sen aloitukseen. Ministeriössä valmisteilla oleva, M1-tarkkailulähetettä koskeva lainmuutos on tulossa lausuntokierrokselle lähiaikoina.

Maria van der Meer
toimittaja

Kuva: Pixmac

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.