Uniongelmat yhteydessä diabetekseen naisilla

Aikuistyypin diabetes näyttäisi kehittyvän herkemmin naisille, jotka kärsivät uniongelmista.

Aikuistyypin diabetes näyttäisi kehittyvän herkemmin naisille, jotka kärsivät uniongelmista. Sairastumisriski myös suurenee mitä enemmän uniongelmia naisella on, tuore tutkimus osoittaa.

Yli 130 000 naisen kymmenvuotinen seuranta osoitti aikuistyypin diabeteksen kehittyvän selvästi todennäköisemmin naisille, joilla on vaikeuksia nukahtaa ja pysyä unessa. Osa yhteydestä selittyi korkealla verenpaineella, lihavuudella ja masennusoireilla, mutta ne eivät selittäneet yhteyttä kokonaan.

Kaikkein suurin sairastumisriski havaittiin naisilla, jotka kärsivät heräilyn ja nukahtamisvaikeuksien lisäksi uniapneasta, kuorsasivat ja nukkuivat alle kuusituntisia yöunia. Heidän diabetesriskinsä oli peräti neljä kertaa suurempi kuin naisten, jotka eivät kärsineet uniongelmista.

Yhdessä aiempien tutkimusten kanssa nyt julkaistut tulokset viittaavat vahvasti siihen, että uniongelmat voivat altistaa aikuistyypin diabetekselle. Onkin mahdollista, että uniongelmien hoitaminen vähentäisi myös diabetesriskiä.

Tutkimus julkaistiin Diabetologia-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Association between sleeping difficulty and type 2 diabetes in women. Diabetologia 2016.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia