Uusi testi voi paljastaa Mycoplasma genitaliumin

­Mycoplasma genitalium -bakteeri voi aiheuttaa etenkin miehillä virtsaputkitulehdusta. Naisilla mikrobi voi saada aikaan kohdunkaulan tulehduksen.

Jos potilaalla on hankalia virtsaputkitulehduksen oireita, mutta häneltä ei löydy klamydiaa eikä tippuria, yksi vaihtoehto voi olla Mycoplasma genitalium. Tämä vaihtoehto ­kannattaa sulkea pois, kertoo iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back.

Sukupuoliteitse tarttuvaa ­Mycoplasma genitalium -bakteeria on kansainvälisesti tutkittu jo pitkään. Tutkijat ovat nykyään sitä mieltä, että se voi aiheuttaa etenkin miehillä virtsaputkitulehdusta. Naisilla mikrobi voi saada aikaan kohdunkaulan tulehduksen.

– Ongelmana on ollut se, että kyseisen mikrobin tutkimiseen ei ole ollut kunnon testiä. Nyt diagnostiikka on parantunut, ja PCR-pohjainen kaupallinen testi on tullut yksityiseen laboratorioon ja leviää myöhemmin laajemminkin, sanoo HUS:ssa ­työskentelevä Hiltunen-Back.

Mycoplasma genitalium -mikrobin yleisyydestä ei ole tällä hetkellä tietoa. Prevalenssitutkimuksia ei ole voitu tehdä, koska pätevää ­diagnostiikkaa on ollut kansain­välisesti tarjolla vasta aivan viime vuosina. Mikrobin esiintyvyys ­Suomessa selvitetään tulevaisuu­dessa, kun diagnostiikka paranee myös täällä.

Mycoplasma genitalium hoidetaan atsitromysiinilla, kuten klamydiakin.

Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 46/13.