Valtimoiden jäykkyys nuorilla ennakoi keski-iän pulmia

Itä-Suomen yliopisto: Pitkittäistutkimuksia aiheesta on vain vähän.

Adobe/AOP

Valtimoiden jäykkyys nuoruudessa voi aiheuttaa kohonnutta verenpainetta ja insuliiniresistenssiä nuorilla aikuisilla sekä kakkostyypin diabetesta keski-ikäisillä. Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan valtimoiden jäykistymistä tulisi seurata nuoresta pitäen osana verisuonitautien ja metabolisten sairauksien ehkäisyä.

Hypertension -lehdessä julkaistussa katsausartikkelissa yhdistettiin viimeaikaiset havainnot suuresta murrosikäisillä toteutetusta prospektiivisesta tutkimuksesta ja keski-ikäisten parissa toteutetusta tutkimuksesta, joissa valtimoiden jäykkyyden merkitys kohonneen verenpaineen, ylipainon ja liikalihavuuden, insuliiniresistenssin, dyslipidemian ja kakkostyypin diabeteksen riskitekijänä korostui.

Nuorilla valtimoiden jäykistymisen riskitekijöinä kuvautuivat äidin raskaudenaikainen tupakointi, nuorten varhainen tupakointi, runsas suolan saanti, perintötekijät, liikalihavuus ja lapsuudessa alkanut verenpaineen kohoaminen.

Valtimoiden jäykkyyttä sydän- ja verisuonitauteihin liittyen on tutkittu lähinnä keski-ikäisillä ja vanhemmilla. Lapsilla, nuorilla ja nuorilla aikuisilla jäykkyyttä ei ole pidetty yhtä tärkeänä keski-iässä tapahtuvan kuoleman ennakoinnissa. Tätä selittää pitkittäistutkimusten vähyys ja toistuvien mittausten tarve suhteellisen terveessä väestössä.

Kohonnut verenpaine ja liikalihavuus ovat yhä yleisempiä pulmia kaikkialla maailmassa.

Maria Nummela

Juttu on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.