Vanhemman itsemurhayritys lisää nuoren itsemurhayrityksen riskiä

Nuoren itsemurhayrityksen riski on korkeimmillaan kahden vuoden ajan vanhemman joutumisesta psykiatriseen sairaalahoitoon itsemurhayrityksen tai psyykkisen sairauden takia.

Vanhemman joutuminen psykiatriseen sairaalahoitoon itsemurhayrityksen tai psyykkisen sairauden takia lisää nuoren itsemurhayrityksen riskiä, osoittaa PLoS ONE -lehdessä julkaistu tutkimus. Riski on tutkimuksen mukaan korkeimmillaan kahden vuoden ajan tapahtuneesta.

Karoliinisen instituutin ja Kööpenhaminan yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan itsemurhayrityksen riski oli suurempi teini-ikäisillä nuoriin aikuisiin verrattuna ja laski iän myötä.

Ruotsissa etenkin nuorten naisten itsemurhayritysten määrä on kasvanut voimakkaasti, vaikka muuten itsemurhien esiintyvyys on laskenut. Aiemmin on tiedetty, että vanhemman psyykkinen sairaus tai itsetuhoinen käyttäytyminen lisää nuoren itsemurhayrityksen riskiä.

Tutkimus selvitti vanhempien psyykkisen sairastavuuden, itsemurhan tai itsemurhayrityksen ja lasten itsemurhayritysten ajallista yhteyttä.

Tulosten mukaan nuorten riski yrittää itsemurhaa oli suurimmillaan kahden vuoden ajan vanhemman itsemurhayrityksen jälkeen. Etenkin äidin itsetuhoinen käyttäytyminen lisäsi nuorten itsemurhariskiä. Tyttöjen riski yrittää itsemurhaa oli suurempi kuin poikien äidin päädyttyä sairaalahoitoon psyykkisen sairauden takia.

Rekistereihin pohjautuvassa tapaus-verrokkitutkimuksessa oli mukana yhteensä 15 000 Ruotsissa vuosina 1973–1983 syntynyttä nuorta, jotka olivat yrittäneet itsemurhaa 15–31-vuotiaina. Nuoria verrattiin muuhun samanikäiseen ja samalla alueella asuvaan väestöön.

– Tutkimuksemme osoittaa, että etenkin teini-ikäiset nuoret tarvitsevat paljon tukea vanhemman joutuessa psykiatriseen sairaalahoitoon psyykkisen sairauden tai itsetuhoisen käyttäytymisen takia. Aikuisten ja lastenpsykiatrian yhteistyöllä on tässä suurta merkitystä, tutkimusta johtanut Ellenor Mittendorfer-Rutz Karoliinisesta instituutista sanoo.

Maria van der Meer
toimittaja

Kuva: Pixmac

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.