Vanhemman koronarokotus ei juuri suojaa lasta tartunnalta

Suomalaistutkimus selvitti laajojen rekisteriaineistojen avulla koronarokotteiden epäsuoria vaikutuksia, eli suojaa rokottamattomille.

Kuva: Adobe/AOP
TATYANA TOMSICKOVA
Kuva: Adobe/AOP

Perheenjäsenten ottamien koronarokotteiden antama epäsuora suoja lapsille on odotettua pienempi. Tämä ilmenee Helsinki GSE:n Tilannehuone–tutkimusryhmän uudesta tutkimuksesta, jossa tarkastellaan mRNA–koronavirusrokotteiden vaikutuksia niin suorasti kuin epäsuorastikin terveydenhuollon työntekijöillä ja heidän rokottamattomilla perheenjäsenillään alkuvuoden 2021 aikana.

Laajoja terveydenhuollon rekisteritietoja ja yleisiä väestötason aineistoja yhdistämällä voidaan nähdä, että rokotettujen terveydenhuollon ammattihenkilöiden epäsuora suoja heidän rokottamattomille perheenjäsenilleen oli merkittävä, mutta kuitenkin oletettua pienempi kuin rokotteen suoja rokotetuille itselleen. Lapsilla tutkimus osoittaa epäsuoran suojan olevan pienempi kuin rokottamattomilla aikuisilla.

– Ennakkotietojen perusteella osasimme odottaa, että rokotteen epäsuora suoja rokottamattomille perheenjäsenille on heikompi kuin suora suoja. Sen sijaan merkittävää on, että 3-12 vuotiaat rokottamattomat lapset eivät hyödy lähes lainkaan vanhempiensa rokottautumisesta. Emme havainneet merkittävää tartuntojen laskua rokottamattomilla lapsilla perheissä, joissa vähintään toinen aikuisista oli rokotettu, kertoo tutkimusryhmän vetäjä THL:n akatemiatutkija Lauri Sääksvuori tiedotteessa .

Rokotteilla on myös epäsuora suoja

Tutkimus vahvistaa, että väestötason rokotukset vähensivät selvästi koronainfektioiden määrää rokotetussa väestössä.

– Laajojen rekisteriaineistojen avulla on ollut kuitenkin mahdollista selvittää poikkeuksellisen hankalasti löydettävä rokotteiden epäsuora vaikutus eli se, miten rokotteet vaikuttavat viruksen levittämiseen rokottamattomille. Tutkimustulostemme mukaan rokotteilla oli myös epäsuora suoja, mutta ei lapsille, toteaa tohtorikoulutettava Jussipekka Salo Helsingin yliopistosta.

Tutkimuksen lähteinä olivat yli 260 000 terveydenhuollon työntekijän ja heidän 300 000 perheenjäsenensä rekisteritiedot. Tutkimus on tehty ennen delta– ja omikronvarianttien leviämistä. Tutkimus on juuri julkaistu Nature Communications –tiedelehdessä. Salo J ym. Nat. Commun. 4.3.2022

Anne Seppänen

Uutinen on julkaistu Lääkärilehdessä 4.3.2022.