Vantaa ei aio lyhentää virkalääkärien vastaanottoaikoja

Vantaa ei ole lyhentämässä virkalääkäriensä vastaanottoaikoja, vakuuttaa terveysjohtaja Timo Aronkytö.

Vantaa ei ole lyhentämässä virkalääkäriensä vastaanottoaikoja, vakuuttaa kaupungin terveyspalveluiden johtaja Timo Aronkytö.

Helsingin Sanomat kertoi perjantaina, että Vantaa on aikeissa kiristää kaikkia sosiaali- ja terveyspalveluiden vastaanottoaikoja. Vantaalla on ollut kaksi vuotta käynnissä velkaohjelma, jossa se pyrkii eroon velkansa kasvusta.

Aronkytö kertoo, että toimintaa kehitetään sen sijaan niin, että lääkäri saisi keskittyä vieläkin paremmin ydintyöhönsä.

– Se tarkoittaa, että työvälineet, tietojärjestelmät, avustava toiminta ja hoidon tarpeen arviointi ovat kunnossa. Näin lääkäri pystyy käyttämään työaikansa tehokkaammin potilaan hyväksi.

– Se saattaa tarkoittaa sitä, että vastaanottoaika lyhenee, jolloin pystytään ottamaan enemmän potilaita vastaan tai myös sitä, että potilaita hoidetaan kokonaisvaltaisemmin. Ei laadukasta lääkärintyötä voi kehittää kello kaulassa, hän korostaa.

Myös kannustavuuden oikeudenmukaisuuteen ja vuokralääkärien työpanokseen sekä sitoutumiseen aiotaan kiinnittää huomiota.

– Meillä on ollut tilanteita, joissa vuokralääkäri ei ole pystynyt toimimaan itsenäisesti ilman virkalääkärin jatkuvaa apua. Vuokralääkärin työpanos kustannuksiin nähden on ollut liian pieni. Virkalääkärin aikaa kuluu silloin runsaasti konsultointiin eikä hän ole saanut siitä lisäansioita, mikä on kohtuutonta järjestelmän ja yksittäisen virkalääkärin kannalta, Aronkytö sanoo.

Maria van der Meer
toimittaja

Kuva: Sami Perttilä

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.

Lue lisää jutun aiheesta