Varhainen menopaussi yhteydessä sydämen vajaatoimintaan

Ruotsalaistutkijat ovat rekisteritutkimuksessaan löytäneet yhteyden varhaisen menopaussin ja sydämen vajaatoiminnan välillä.

Ruotsalaistutkijat ovat rekisteritutkimuksessaan löytäneet yhteyden varhaisen menopaussin ja sydämen vajaatoiminnan välillä. Havainto on julkaistu uusimmassa Menopause-lehdessä, jota julkaisee North American Menopause Society.

Karoliinisen instituutin tutkimus on osa laajempaa ruotsalaista mammografia-kohorttitutkimusta (Swedish Mammography Cohort), jossa on mukana 90 000 naisen terveysrekisteritiedot.

EurekAlert-uutistoimiston mukaan sydämen vajaatoiminnan riski oli noin 40 prosenttia suurempi naisilla, joiden vaihdevuodet alkoivat 40–45-vuotiaana verrattuna viisisissäkymmenissä menopaussinsa kokeneisiin naisiin. Mitä lähemmäksi 40 ikävuodesta tultiin kohti 50:tä ikävuotta, riski laski vuosittain kaksi prosenttia.

Tupakoinnin tiedetään varhaistavan vaihdevuosia. Nyt havaittiin sydämen vajaatoiminnan riskin kohoavan myös niillä varhaisen menopaussin kokeneilla naisilla, jotka olivat tupakoineet nuorempina, mutta sittemmin lopettaneet.

Kirjoittanut:
Ulla Järvi
toimittaja

Kuva:
Panthermedia