Vartin kävely aterian jälkeen tasoitti verensokeria

Ikääntyneiden ihmisten havaittiin saavan merkittävää hyötyä aterianjälkeisestä lyhyestä kävelylenkistä. Kolme 15 minuutin pituista liikuntajaksoa päivittäin tasoitti verensokeria yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa.

Viime aikoina on saatu uutta tutkimustietoa liikunnan jaksottamisesta ja sen mahdollisista vaikutuksista tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä. 45–90 minuutin päivittäisen yhtäjaksoisen liikunnan sijasta ihminen saattaa hyötyä myös selvästi lyhyemmistä liikuntatuokioista, kunhan niitä jaksottaa päivään sopivasti.

Diabetes Care -lehdessä julkaistiin yhdysvaltalainen tutkimus, jossa liikunta jaksotettiin aterian jälkeisiksi kolmeksi 15 minuutin kävelyksi. Niiden havaittiin tasaavan aterian jälkeistä verensokeritasoa. Erityisen hyödylliseksi havaittiin ilta-aterian jälkeinen kävelylenkki, joka paransi koehenkilöiden glukoosinsietokykyä.

– Pahin mitä voi tehdä, on syödä tuhti ilta-ateria ja sitten torkahtaa sohvalle, varoittaa Eurek Alert -uutistoimiston jutussa haastateltu päätutkija Loretta DiPietro George Washington -yliopistosta.

DiPietro muistuttaa, että tutkimuksen tulokset pitää vielä toistaa suuremmalla joukolla, nyt tutkittavia oli vain kymmenen.

Ulla Järvi
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla