Vesipiipun polttelu on vaarallista

Tutkimus osoitti, että säännöllinen vesipiipun polttelu on vahingollista keuhkoille ja koko elimistölle.

Vesipiipun polttelu on lisääntymässä, kun tavallisten savukkeiden polttaminen vähenee terveysriskien takia. Yllättävän vähän on kuitenkin saatavissa tietoa vesipiipun polttelun haitoista, erityisesti nuorille.

Jordanialaiset tutkijat selvittivät vesipiipun polttelun vaaroja 138 henkilön aineistossa (keski-ikä 22 v), jossa puolet oli täysin tupakoimattomia ja puolet oli polttanut vesipiippua keskimäärin 4,9 vuotta (vaihteluväli 3–8 vuotta). Tutkittaville tehtiin standar­doitu kysely hengitysoireista sekä spirometria ja spiro­ergometria.

Vesipiipun polttelijoista 72 %:lla oli hengitysoireita, tupakoimattomista 22 %:lla. Joka kolmannella vesipiipun polttelijalla oli jo hengenahdistusta rasituksessa ja limannousua. Vesipiipun polttajien spirometriatulos oli myös huonompi kuin tupakoimattomien – sekä FVC (nopea vitaalikapasitetti) että FEV1 (uloshengityksen sekuntikapasiteetti)olivat 4 % huonompia – ja spiroergometriassa maksimaalinen hapenkulutus oli huonompi ja rasituksen kesto ja saavutettu kuorma vähäisempiä.

Tutkimus osoitti, että säännöllinen vesipiipun polttelu on vahingollista keuhkoille ja koko elimistölle. Uudet ”tuunatut” sähköiset nikotiininannostelulaitteet muistuttavat savumäärältään vesipiippuja, joten luultavasti niiden keuhkoille aiheuttamat haitat ovat samantasoisia. Keuhkoihin ei siis kannata vetää mitään muuta kuin raitista ilmaa.

Lähde: Hawari FI ym. The effect of habitual waterpipe tobacco ­smoking on pulmonary function and exercise capacity in young healthy males: A pilot study. Respir Med 2017;122:71–5.

Heikki Ekroos

LT, keuhkosairauksien erikoislääkäri

Kuva: Fotolia

Juttu julkaistu Lääkärilehdessä 13/2017.