Video auttaa olkapääleikkauksesta toipumista

Video auttaa olkapääleikkauksesta toipumista Kuva 1 / 1

Olkapäävammat ovat yksi suomalaisten tavallisimpia vaivoja. Arviolta 400 000 suomalaista tarvitsee olkapääleikkauksen elämänsä jossain vaiheessa.

Sitra on tuottanut olkapääleikkauksesta kertovan omahoitovideon, joka kertoo hoitoprosessista potilaan näkökulmasta. Suomen johtava olkapääkirurgi Harri Heliö uskoo, että video hyödyttää niin lääkäreitä kuin potilaitakin. Lähitulevaisuudessa omahoitovideoista voi tulla tärkeä apu hoitotyöhön.

– Jenkeissä tällaista toimintatapaa käytetään jo paljon. Potilas saa sairaalasta kotiin lähtiessään mukaansa omahoitovideon, jossa on jatkohoito-ohjeita. Vaikka meillä on ollut lähes samat ohjeet suullisena ja kirjallisena, arvelen, että viesti menee videon kautta perille paljon paremmin. Potilas ei välttämättä muista paljonkaan niistä ohjeista, joita hänelle leikkauksen jälkeen annetaan, Heliö sanoo.

Sitrassa uskotaan, että omahoitovideot ovat hyvä keino antaa potilaille lisää tietoa hoitoprosessista ja mahdollisuuksia pitää itsestään parempaa huolta. – Videot ovat yksi tärkeä omahoidon ja terveyskasvatuksen keino. Ihmiset kaipaavat lisää tietoa terveysongelmista, sairauksista ja niiden hoidosta, sanoo asiantuntija Tapio Tuomi Sitrasta.

Videon on ideoinut ja toteuttanut olkapääleikkauksesta toipunut Ari Heinilä tuotantoyhtiö Motionista.
 Olkapääleikkauksesta kertovat omahoitovideot ovat vapaasti katsottavissa YouTubessa. Video on tehty yhteistyössä Heinilää hoitaneen lääkärin, Suomessa eniten olkapäitä leikkaavan, Diacorin ylilääkäri Harri Heliön kanssa.

Katso video:
Olkapääleikkaus osa 1/3
Olkapääleikkaus osa 2/3
Olkapääleikkaus osa 3/3

Oletko jo lukenut nämä?

Terveyskirjasto.fi