Voiko rokotteilla torjua antibioottiresistenssiä?

Virusinfektioihinkin määrätään usein antibiootteja, vaikkei pitäisi.

Britanniassa hallituksen nimeämä asiantuntijapaneeli on paneutunut antibioottiresistenssin torjuntaan. Paneelin yhtenä ehdotuksena on rokotusten kehittäminen ja rokotuskattavuuden parantaminen. Perusteluna on se, että myös virusinfektioita vastaan kehitetyt rokotteet vähentävät antibioottien käyttöä, sillä virusinfektioihinkin määrätään usein antibiootteja, vaikkei pitäisi.

Mikä merkitys rokottamisella on anti­bioottiresistenssin torjunnassa, THL:n tutkimuspäällikkö Arto Palmu?

– Esimerkiksi pneumokokkirokotteen käyttö vähentää antibioottiresistenssiä kahdella tavalla. Ensinnäkin antibioottien käyttö vähenee, kun yleisiä hengitystieinfektioita, kuten välikorvatulehdusta sairastetaan vähemmän. Toiseksi rokotteet on suunniteltu niin, että ne antavat suojaa erityisesti pneumokokkibakteerille resistenttejä serotyyppejä vastaan. Näiden bakteerityyppien väheneminen rokotusten seurauksena vähentää resistenssiä.

– Suomalaisessa FinIP-rokotetutkimuksessa, joka tehtiin vuosina 2009–2012, pneumokokkirokotetta saaneille lapsille määrättiin kahdeksan prosenttia vähemmän antibiootteja hengitystietulehdusten hoitoon kuin vertailuryhmän lapsille.

– Pneumokokkirokote on levinnyt viime vuosina varsin hyvin käyttöön ympäri maailman.

– Myös rotavirusrokotteella on merkitystä antibioottiresistenssin kannalta. Länsimaissa lasten ripulitauteihin ei juuri käytetä antibiootteja, mutta esimerkiksi monissa Afrikan maissa on toisin. Niissä ensinnäkin sairastetaan enemmän bakteeriripuleja kuin meillä ja toiseksi antibiootteja saa ilman reseptiä. Ripulitautien väheneminen vähentäisi siellä antibioottien käyttöä.

Millä uusilla rokotteilla olisi merkitystä antibioottiresistenssin kannalta?

– Hengitystietulehdusten väheneminen vähentäisi antibioottien tarvetta, mutta hengitystieviruksia on kymmeniä, joten yksittäinen rokote ei toisi suurta vaikutusta.

– Sairaalabakteereja clostridium difficilea ja stafylokokkeja vastaan tehoavilla rokotteilla olisi suuri merkitys erityisesti sairaaloissa.

– Antibioottien käyttöä pitäisi vähentää, ja rokotteet ovat siinä yksi keino. Lisäksi pitäisi suitsia esimerkiksi anti­bioottien turhaa käyttöä karjankasvatuksessa. Antibiootteja käytetään, että naudat kasvaisivat nopeammin.

Paneelin raportti: www.amr-review.org

Hertta Vierula
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 19/2016