WHO avasi pandemiakeskuksen Berliiniin

Tavoitteena on varautua paremmin tulevaisuuden globaaleihin kulkutauteihin.

Maailman terveysjärjestö WHO on perustanut uuden pandemiakeskuksen Berliiniin. Tavoitteena on varautua aiempaa paremmin pandemioiden ja epidemioiden aiheuttamien globaalien uhkien varalta.

– Maailman pitää pystyä havaitsemaan uusia pandemiariskejä ja tarkkailemaan taudinhallintaan liittyviä toimenpiteitä reaaliajassa, sanoo WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus tiedotteessa.

Uusi keskus, WHO Hub, tekee yhteistyötä maiden ja kumppanien kanssa maailmanlaajuisesti, kerää dataa, kehittää analyyttisia työkaluja ja ennakoivia riskianalyysimalleja sekä tuo yhteen käytäntöjä ympäri maailmaa.

WHO Hub tulee tukemaan kaikkien maiden julkisen terveydenhuollon asiantuntijoita ja lainsäätäjiä tarjoamalla työkaluja, joita tarvitaan epidemioiden ja pandemioiden riskinarviointiin, ennustamiseen ja havaitsemiseen. Niiden avulla voidaan tehdä nopeita päätöksiä ja vastata tulevaisuuden globaaleihin terveysuhkiin.

– Huolimatta vuosikymmenten investoinneista COVID-19 paljasti isoja aukkoja siinä, miten maailmassa pysytään ennustamaan, havaitsemaan, arvioimaan ja vastaamaan tauteihin, joiden leviäminen uhkaa ihmisiä maailmanlaajuisesti. WHO Hub pyrkii edistämään yhteistyötä ja jakamista, joiden avulla voidaan täyttää näitä aukkoja ja suojella maailmaa vastaavilta kriiseiltä tulevaisuudessa, sanoo Michael Ryan WHO:sta tiedotteessa.

Pandemiakeskuksen tehtävänä on edistää metodeja, joiden avulla päästään käsiksi dataan useista lähteistä. Sen avulla voitaisiin havaita signaaleja tautien ilmaantumisesta, kehittymisestä ja vaikutuksesta. WHO tarjoaa kehittämiään analysointityökaluja jäsenvaltioille, jotta ne voivat tehdä parempia ja nopeampia päätöksiä siitä, miten leviämiseen viittaavia merkkejä ja tapahtumia tulee käsitellä.

Tiiamari Pennanen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.