Yli 17 000 terveydenhuollon ammattilaista kuollut koronaan maailmalla

Amnesty International teki analyysin yli 70 maan hallinnon, median, liittojen ja kansalaisyhteiskunnan julkaiseman datan pohjalta.

Terveydenhuollon työntekijöistä jo yli 17 000 on menehtynyt koronavirukseen, kertoo Amnesty Internationalin, PSI:n ja UNI Global Unionin analyysi. Amnesty vaatii globaalin rokotteiden jakelutahdin pikaista tehostamista ja terveydenhuollon henkilöstön priorisoimista rokotuksissa.

Esimerkiksi Etelä-Afrikassa terveydenhuoltoalalla koronaan kuolleita on 492. Yhdysvalloissa pelkästään hoivakodin työntekijöitä on menehtynyt 1 576. Iso-Britanniassa 494 sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijää on kuollut virukseen.

Analyysi on tehty yli 70 maan hallinnon, median, liittojen ja kansalaisyhteiskunnan julkaiseman datan pohjalta. Todellisen luvun oletetaan kuitenkin olevan suurempi, sillä datankeruu on osittain puutteellista.

Rokotteet eivät jakaudu tasapuolisesti

Tällä hetkellä yli puolet kaikista rokotteista on maailman 10 rikkaimman valtion hallussa. Samaan aikaan yli sadassa maassa yksikään terveydenhuollon työntekijä ei ole saanut rokotetta.

Amnesty vaatii hallituksia vauhdittamaan rokotteiden jakelua sekä priorisoimaan koronapandemian eturintamassa työskentelevän terveydenhuollon henkilöstön rokotteiden jaossa.

– On kestämätöntä, että terveydenhuollon henkilöstölle ei vieläkään riitä rokotteita monissa maissa. Rokotteiden globaalia tuotantoa ja jakelua on tehostettava merkittävästi. Lääkeyhtiöiden tulee jakaa rokoteteknologiaansa ja rikkaiden maiden tulee tukea köyhempien maiden rokotehankintoja huomattavasti nykyistä enemmän, sanoo Amnestyn taloudellisten ja sosiaalisten oikeuksien asiantuntija Mariko Sato tiedotteessa.

Julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä.

Ulla Toikkanen