Itsemurhan filosofia

Hoitavien henkilöiden kannalta kirjan kenties tärkeintä antia ovat pitkät pohdinnat siitä, miten vaikeaa (tai mahdotonta) itsemurhaa yrittäneen intentiota on selvittää: Halusiko potilas ”todella” kuolla?

Tamperelaisen filosofisen kulttuurilehden Niin & Näin kirjankustannustoiminta on vilkasta. Kustantamo on julkaissut jo yli 60 filosofian alan teosta, osa käännöksiä, osa kotimaista tuotantoa. Yksi ahkerimmista filosofisen kirjallisuuden kääntäjistä, filosofi Tapani Kilpeläinen, on nyt koonnut kirjaksi filosofien näkemyksiä itsemurhasta. Kustantamolle tämä on uusi aluevaltaus: filosofian ja psykiatrian kohtaaminen.

Kuten Kilpeläinen toteaa, useimmilla filosofian historian klassikoilla on ollut sanansa sanottavana itsemurhasta. Kirjoittaja määrittelee tavoitteensa: ”esitellä kokonaiskuva siitä, miten itsemurhasta on filosofiassa puhuttu ja miten siihen on suhtauduttu”. Tässä suhteessa kirja täyttää asetetun tavoitteensa, vastaavaa yleisteosta ei tietääkseni ole suomen kielellä ollut saatavana.

Tavallisen filosofiasta kiinnostuneen lukijan on mielenkiintoista nähdä, että lähes kaikki filosofit ovat pohtineet itsemurhan ongelmaa joltakin kantilta. Jos kuitenkin lukijalla on menossa omakohtainen pohdinta siitä, kannattaako omaa elämäänsä jatkaa, tämä kirja antaa varsin vähän vastauksia. Pikemminkin kirja keskittyy tutkimaan sellaisten argumenttien pätevyyttä, joilla puolustetaan itsemurhan oikeutusta.

Voidaankin kysyä, kenelle kuuluu tässä asiassa todistuksen taakka. Oikeastaan tässä kirjassa olisi pitänyt pohtia myös lantin kääntöpuolta: Mikä tekee elämästä elämisen arvoista? Miksi kannattaa elää? Näitä teemoja filosofit ovat myös pohtineet antiikin Kreikan ajoista asti: Mikä tekee elämästä hyvää (eudaimonia)?

Kirjan loppuun olisikin kaivannut luetteloa paikoista ja puhelinnumeroista, joista voi hakea apua elämän kriisien keskellä.

Hoitavien henkilöiden kannalta kirjan kenties tärkein anti ovat pitkät pohdinnat siitä, miten vaikeaa (tai mahdotonta) itsemurhaa yrittäneen intentiota on selvittää: Halusiko potilas ”todella” kuolla? Tämä antaa tukea itsetuhoisten potilaiden hoidolle. Hoitavan henkilön kannalta on selvä, että itsemurhavaaraa ei voida tunnistaa luotettavasti tai sulkea pois varmasti.

Itsemurhan filosofia. Tapani Kilpeläinen. Niin & Näin, Tampere 2012. ISBN 978-952-5503-68-5. Sivuja 205. Hinta 35 e.

Antti S. Mattila

Julkaistu Lääkärilehdessä 36/13.