Syöpäpotilailla on suurentunut itsemurhariski - näitä syöpiä sairastavat erityisen riskialttiita

Itsemurha toteutui yleisimmin kolmen vuoden kuluessa leikkauksesta.

Adobe/AOP

Alkuvuodesta tehdyn tutkimuksen mukaan syöpäpotilailla on suurentunut itsemurhariski.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 1 811 397 amerikkalaispotilaan kuolintietoja syöpäleikkauksen jälkeen. Mukana oli potilaita, joilta oli leikattu tilastollisesti huonoennusteinen syöpä.

Tutkittavista yli puolet oli naisia (74 %).

Miehillä itsemurhariski oli suurempi kuin naisilla, etenkin jos miehellä ei ollut puolisoa.

Koko aineistossa itsemurhia oli 1 494 (0,08 %).

Itsemurha toteutui yleisimmin kolmen vuoden kuluessa leikkauksesta: ensimmäisen kuukauden aikana 3 %, vuoden aikana 21 % ja kolmen vuoden aikana 50 %.

Miehillä riski oli suurempi kuin naisilla, etenkin jos miehellä ei ollut puolisoa.

Tutkimusotannan potilaista jopa joka kuudennella arvioitiin olevan aikaisempia mielenterveyden häiriöitä. Häiriöiden todettiin altistavan myös leikkauskomplikaatioille, jotka pidentävät sairaalassaoloaikaa.

Suurin itsemurhariski kurkunpään syöpään sairastuneilla

Suurin itsemurhariski todettiin pään ja kaulan alueen syöpään sairastuneilla. Kurkunpään syöpään sairastuneen riski oli nelinkertainen muuhun väestöön verrattuna.

Suun ja nielun alueen syöpään sairastuneilla itsemurhariski oli 2,5-kertainen ja ruokatorvisyöpään, rakko-, haima-, keuhko- ja mahasyöpään sairastuneilla itsemurhariski noin kaksinkertainen.

Munasarjasyöpäpotilailla ja aivokasvainpotilaiden itsemurhariski leikkauksen jälkeen on vähän yli 1,5-kertainen. Paksu- ja peräsuolisyöpäpotilaan riski tehdä itsemurha oli tässä aineistossa 1,3-kertainen.

Tutkimuksessa todettiin, että ennen raskaita hoitotoimenpiteitä tulisi tehdä kokonaisvaltainen arvio potilaan terveydentilasta. Psykososiaaliset riskitekijät pitäisi tunnistaa ja huolehtia erilaisista tukitoimista leikkauksen ja hoitojen jälkeen.

Juttu on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.