Ylimääräiset kilot yhteydessä sairauksiin

Mitä enemmän ylipainoa, sen enemmän sairauksia, osoittaa tutkimus.

Adobe/AOP

Lihavuustutkija, professori Pertti Mustajoki on huolissaan suomalaisten lihomisesta. Terve paino -sivulla hän analysoi viime vuonna julkaistua rekisteritutkimusta, jossa liki 115 000 suomalaisen terveydenhuollon tietoja seurattiin keskimäärin 12 vuotta.

Ylipaino lisäsi selvästi useita sairauksia. Tutkimuksessa esitetyt riskiluvut kertovat, kuinka monta kertaa todennäköisemmin sairautta esiintyy lihaviksi luokitelluilla (painoindeksi yli 30) verrattuna normaalipainoisiin.

Korkein riskiluku oli diabetekseen (12,1). Listan kärkipäässä olivat myös unihäiriöt (6,3), sydämen vajaatoiminta (4,2), ja kohonnut verenpaine (3,2).

Lue lisää: Oma syy

Munuaisten vajaatoiminnan osalta riskiluku on 2,9, samoin keuhkoveritulpan. Nivelrikon suhteen riskiluku oli 2,7 ja laskimoveritulpan 2,4.

Lievälläkin ylipainolla riski sairauksiin

Erot normaalipainoisiin olivat merkittäviä. Sairauksia kasaantuu myös enemmän henkilöille, joille on kertynyt liikakiloja.

Painoindeksissä 30–34,9, joka vastaa 15–30 kilogramman liikapainoa, oli todettavissa neljä lihavuussairautta samalla henkilöllä kymmenen kertaa useammin kuin terveessä painossa.

Vaikeassa lihavuudessa, jolloin painoa on ylimääräisenä 30–45 kilogrammaa, neljä sairautta todettiin 25 kertaa useammin.

Lievällä ylipainolla neljän sairauden riski on kaksinkertainen terveeseen painoon nähden.

Juttu on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.