3D-tulostettu sydän käyttöön Hyksissä

3D-tulostettu sydän käyttöön Hyksissä Kuva 1 / 1

Hyksin Sydän- ja keuhkokeskuksessa on ensimmäisenä Suomessa käytetty sydämen 3D-tulostusta apuna kardiologisen toimenpiteen suunnittelussa.

3D-tulostettu sydän tehtiin vastaamaan potilaan oikeaa sydäntä. 3D-tulostettua sydäntä käytettiin apuna toimenpiteen suunnittelussa potilaalle, jolla on monimutkainen synnynnäinen sydänvika.

Kyseiselle potilaalle oli tehty lapsena sydänleikkaus ja vuosien jälkeen hänen sydämen eteistasolle oli tullut reikä. Reiän paikkaaminen olisi ollut hyvin haastavaa, kun sydämen anatomia oli muotoiltu kirurgisesti uudestaan.

– 3D-tulostetun sydämen avulla saimme nähtyä muuttuneen anatomian luonnollisessa koossa. Pystyimme suunnittelemaan, millaisia välineitä käytämme toimenpiteessä, osastonylilääkäri Juha Sinisalo kertoo.

Käytännössä sydämen 3D-tulostettu malli tehtiin potilaalle Meilahdessa tehdyn tietokonetomografia (TT)-kuvauksen avulla, ja itse 3D-tulostus Belgiassa. Sydämen 3D-tulosteen tekeminen on teknisesti haastavaa, koska kyseessä on ontelo.

– Tulostettu sydän on hyvin aidon tuntuinen. Se on joustava ja sydämen vasen puoli on selvästi pehmeä ja ohuempi, ja oikea puoli paksumpi ja jäykempi, aivan kuin oikeassa sydämessä, Sinisalo sanoo.

Sinisalo arvioi, että tulevaisuudessa 3D-tulostettuja sydämiä tarvittaisiin noin yksi kuukaudessa. Tekniikkaa käytetään suunnittelemaan toimenpiteitä sellaisille potilaille, joilla on hyvin poikkeava sydämen rakenne.

3D-tulosteita on aiemmin tehty Hyksissä mm. leukakirurgian tarpeisiin. Jatkossa sydämen 3D-tulosteita on tarkoitus tehdä yhteistyössä Aalto-yliopiston kanssa.

Lähde:
HUS-kuntayhtymä

Kuva:
Panthermedia

Oletko jo lukenut nämä?

Terveyskirjasto.fi

  • Hae lisätietoja Terveyskirjastosta: Sydän