Afrikkalainen unitauti väheni Ugandassa

Ihmishenkiä voidaan säästää, jos tartunnan lähteenä olevat lehmät rokotetaan.

Afrikkalaiseen unitaudin akuutit sairaustapaukset vähenivät Ugandassa 90 prosenttia, kun tartunnan lähteenä olleet naudat rokotettiin. Näin kertoo Edinburgin yliopiston tutkimus.

Afrikkalaista unitautia levittää ihmisiin puremillaan tsetsekärpänen, joka saa sen tartunnan lähteestä. Tauti johtaa hoitamattomana usein kuolemaan.

– Nautakarja on pääasiallinen afrikkalaisen unitaudin tartunnan lähde Ugandassa. Eläimet eivät itse sairastu, ja ne voivat olla infektoituneita pitkään, huomauttaa tutkimusta johtanut professori Sue Welburn Edinburgin yliopistosta.

Rokotutuskampanja laajenee

Tutkimuksessa 500 000 lehmää sai rokotteen, joka tappoi Trypanosoma-parasiitin. Welburn kertoo, että rokote on erittäin halpa.

Tutkijat aikovat laajentaa nautojen rokotuskampanjaa Ugandan kaikkiin osiin, joissa afrikkalaista unitautia esiintyy.

Tauti on endeeminen trooppisessa Afrikassa

Lääkärin käsikirjan mukaan afrikkalaista unitautia todetaan maailmanlaajuisesti 50 000–70 000 tapausta vuosittain. Afrikkalainen unitauti on endeeminen trooppisessa Afrikassa. Epidemiologisesti erotetaan krooninen länsiafrikkalainen ja akuutti itäafrikkalainen muoto.

Kroonisessa länsiafrikkalaisessa muodossa on kolme vaihetta. Noin viikon kuluttua tsetsekärpäsen puremasta syntyy punoittava paukama, joka katoaa viikkojen kuluessa. Viikkojen tai kuukausien kuluttua ilmaantuu kuumeilua ja imusolmukkeiden suurenemista, ihottumaa ja turvotuksia. Kardiittia saattaa esiintyä. Kuukausien tai vuosien kuluttua ilmaantuu keskushermosto-oireita kuten ärtyisyyttä ja apatiaa. Itäafrikkalaisen muodon taudinkulku on samantyyppinen mutta nopeampi.

Lähde:
REF Impact Case Studies

Kirjoittanut:
Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuva: Panthermedia