Aiempaa useamman terveydenhuollon ammattilaisen ammatinharjoittamisoikeus poistettiin

Melkein 100 terveydenhuollon ammattilaista menetti ammattioikeutensa viime vuonna, kertoo Valvira

Aiempaa useamman terveydenhuollon ammattihenkilön ammatinharjoittamisoikeus poistettiin tai sitä rajoitettiin. Valviran terveydenhuollon ammattihenkilöiden valvontalautakunta teki viime vuonna 209 päätöstä, jotka koskivat 194 terveydenhuollon ammattihenkilöä.

Useimmiten kysymys oli ammattioikeuksien poistamisesta tai kiellosta käyttää terveydenhuollon ammattinimikettä. Näitä päätöksiä tehtiin 97. Ammatinharjoittamisoikeuden rajoittamista koskevia päätöksiä tehtiin 67, ja kirjallisen varoituksen sai 31 henkilöä.

Päätökset koskivat useimmin hoitohenkilöstöä. 110 päätöksessä oli kysymys hoitohenkilökuntaan kuuluvasta henkilöstä, ja 80 päätöksessä lääkäristä. Hoitajien ja lääkäreiden kokonaismääriin suhteutettuna lääkäreitä koskevia päätöksiä tehtiin selvästi enemmän.

Valvira toteaa, että lähes 200 terveydenhuollossa työskentelevän päihderiippuvaisen henkilön ammattioikeuksien poistaminen tai rajoittaminen on ehkäissyt lukuisten potilaiden potilasturvallisuuden vaarantumisen. Ammattioikeuksiin ei puututa kevein perustein, vaan asia edellyttää laajoja selvityksiä, ja joissain tilanteissa kiireellistä puuttumista henkilön toimintaan.

Kuva: Panthermedia

Lue lisää jutun aiheesta