Älypuhelimen näyttö yhteydessä nuorten uniongelmiin

Tuloksista selviää, että mitä enemmän nuori viettää aikaa näytön ääressä, sitä huonompaa hänen unenlaatunsa on. Myös näytön katsominen tunti ennen nukkumaan menoa vaikeutti nukahtamista.

Tuoreen tutkimuksen mukaan älypuhelimen näyttö vaikuttaa kielteisesti nuorten uneen siinä missä televisiokin. Tämä norjalainen tutkimus on julkaistu tiedelehti BMJ Openissa.

Tuloksista selviää, että mitä enemmän nuori viettää aikaa näytön ääressä, sitä huonompaa hänen unenlaatunsa on. Myös näytön katsominen tunti ennen nukkumaan menoa vaikeutti nukahtamista. Näyttöpäätteiksi laskettiin tietokoneet, älypuhelimet, MP3-laitteet, tabletit, pelikonsolit ja televisio. Tutkimukseen osallistui yli 10 000 16–19-vuotiasta nuorta.

Lisäksi laitteiden lukumäärällä näyttää olevan vaikutusta. Niillä, jotka käyttivät enemmän kuin yhtä laitetta päivän aikana, oli huonompi unenlaatu kuin niillä, jotka käyttivät päivän aikana vain yhtä laitetta.

Tutkijat pohtivat syitä tuloksille. Vaihtoehtoja on monia. Toisaalta nuori saattaa käyttää laitteita silloin, kun hänen pitäisi olla jo nukkumassa. Voi myös olla, että näytön katsominen stimuloi hermostoa tai häiritsee sisäistä kelloa.

Lähde:
…BMJ Open

Kirjoittanut:…
Johanna Nykopp…
toimittaja

Kuva:…
Panthermedia