ASA:n pahentaman astman esiintyvyydestä uutta tietoa

ASA-yliherkkyys on merkittävä riskitekijä, joka on syytä kirjata riskitietoihin, koska pahimmillaan NSAID-lääkkeen antaminen potilaalle voi johtaa hengityskonehoitoon.

Asetyylisalisyylihapon (ASA) pahentama astma poikkeaa tavallisesta astmasta. Samterin triadi, johon kuuluu astma, nenäpolyypit ja ASA-yliherkkyys, on saanut uuden nimen ”Aspirin-exacerbated respiratory disease” (AERD) ja siihen liittyy edellä mainittujen kolmen lisäksi vielä krooninen rinosinuiitti. Kirjallisuuden mukaan sen esiintyvyys astmaatikoilla on 1,2–44 prosenttia. Tuore meta-analyysi antaa uutta tietoa esiintyvyydestä ja päivittää tietoa aiheesta.

Amerikkalaistutkijat arvioivat kaiken aiheeseen liittyvän kirjallisuuden ja tekivät meta-analyysin. He saivat kokoon tuhansien potilaiden aineiston, josta ASA-yliherkkyys tuli esille joko kyselyllä, lääkärin ottamalla anamneesilla tai positiivisella altistustestillä. Koko aineistossa AERD:n esiintyvyys oli 7 prosenttia. Vaikeaa astmaa sairastavilla se oli kaksinkertainen eli 14,9 prosenttia.

AERD on erillinen astman alatyyppi. Se on tärkeä huomioida jo astmaa diagnosoitaessa. Tyypillisellä potilaalla on aikuisiällä alkava astma, nenäpolyyppeja, krooninen nuha ja ASA-yliherkkyys. Huono hajuaisti tai hajuaistin puuttuminen kokonaan ovat parhaimpia vihjeitä. AERD-potilaat reagoivat hyvin leukotrieenien salpaajiin ja siksikin toteaminen on tärkeää.

ASA-yliherkkyys on myös merkittävä riskitekijä, joka on syytä kirjata riskitietoihin, koska pahimmillaan NSAID-lääkkeen antaminen potilaalle voi johtaa hengityskonehoitoon. AERD saattaa olla vaikeaa astmaa sairastavilla myös aihe ASA-siedätyshoidolle.

Lähde:
Rajan JP, Wineinger NE, Stevenson DD, White AA. Prevalence of aspirin-exacerbated respiratory disease among asthmatic patients: a meta-analysis of the literature. J Allergy Clin Immunol 2014, julkaistu Internetissä 2.10.2014.

Kirjoittanut:
Heikki Ekroos
LT, keuhkosairauksien erikoislääkäri

Kuva:
Panthermedia