Diabetes lisää toimintarajoitteisuuden riskiä

Diabetesta sairastavilla ikääntyvillä on 50–80 prosenttia suurempi toimintarajoitteisuuden riski kuin sitä sairastamattomilla ikätovereillaan, tuore tutkimus paljastaa.

Diabetesta sairastavilla ikääntyvillä on 50–80 prosenttia suurempi toimintarajoitteisuuden riski kuin sitä sairastamattomilla ikätovereillaan, tuore tutkimus paljastaa.

The Lancet Diabetes & Endocrinology -lehdessä julkistetussa meta-analyysissa yhdistettiin 26 tutkimusta, joiden aineisto käsitti tuhansia potilaita eri puolilla maailmaa. Tutkimuksessa ei eritelty tyyppien 1 ja 2 diabetesta, mutta suurin osa aineistosta koski yli 65-vuotiaita potilaita, jotka sairastavat todennäköisemmin tyypin 2 diabetesta.

Toimintarajoitteisuudeksi määriteltiin heikentynyt liikuntakyky ja kyvyttömyys selviytyä arkielämän askareista kuten peseytymisestä, syömisestä ja kaupassakäynnistä.

Tutkimuksen tehneen australialaisryhmän mukaan ei tiedetä, miksi diabetes lisää toimintarajoitteisuuden riskiä, mutta korkeat verensokeriarvot saattavat vaikuttaa ajan myötä lihasten toimintakykyyn.

– Diabetekseen liittyvät komplikaatiot, kuten sydänsairaudet, aivohalvaus ja munuaissairaudet, voivat kaikki johtaa invalidisoitumiseen, Melbournen Heart and Diabetes Institute -laitoksen tutkijat Anna Peeters ja Evelyn Wong toteavat Britannian yleisradioyhtiölle BBC:lle.

– Väestön ikääntyessä ja diabeteksen yleistyessä tarvitaan lisää toimintarajoitteisten avustajia, mihin terveydenhuoltojärjestelmien eri puolilla maailmaa tulee varautua.

Diabeteksen ehkäisy tärkeää

Diabetes UK -järjestön tutkimuspäällikkö Matthew Hobbs arvioi, että merkittävin syy toimintakyvyn menetykseen ovat jatkuvasti koholla olevien verensokeriarvojen aiheuttamat komplikaatiot: amputaatiot, sokeus, sydänsairaudet ja aivohalvaus. Hänen mukaansa tutkimus osoittaa, että diabetes voi aiheuttaa vakavan, elämää rajoittavan vamman.

– Siksi tyypin 2 diabeteksen ehkäisy on ensiarvoisen tärkeää, kuten myös se, että kaikki diabetesta sairastavat saavat asianmukaista hoitoa, Hobbs kommentoi BBC:lle.

Hobbsin mukaan myös ylipaino voi selittää toimintarajoitteisuuden ja diabeteksen yhteyttä, sillä se on sekä 2-tyypin diabeteksen että toimintarajoitteisuuden riskitekijä.

– Terveellinen ruokavalio ja jokapäiväinen liikunta vähentävät riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, Hobbs muistuttaa.

Sirpa Kulonen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Lisää aiheesta:
Ylipaino lisää sydämen vajaatoiminnan riskiä
Vartin kävely aterian jälkeen tasoitti verensokeria
Iäkkäiden diabeetikoiden matalilla verensokeriarvoilla yhteys dementiariskiin
Diabeetikoiden äkillisten sydäntapahtumien ja aivoinfarktien ennuste parantunut