Etälääketiede on potilasvakuutuksen piirissä vain Suomessa

Potilasvahinkolaki ei päde etähoidossa, jos potilas tai hoitava lääkäri on ulkomailla, muistuttaa Potilasvakuutuskeskus.

Lääkäreiden ja terveydenhoitohenkilökunnan antamat terveydenhoitopalvelut etänä ovat pääsääntöisesti verrannollisia perinteisiin vastaanottokäynteihin. Nämä etäpalvelut muun muassa puhelimen, videon, sähköpostin, etämonitoroinnin kautta ovat potilasvakuutuksen piirissä kuten perinteisetkin vastaanottopalvelut.

Tilanne muuttuu, jos hoitava lääkäri tai potilas on ulkomailla hoidon aikana. Silloin potilasvahinkolaki ei päde enää, muistuttaa Potilasvakuutuskeskus. Potilasvakuutusturva koskee vain Suomessa annettavaa terveyden- ja sairaanhoitoa.

– Potilaan on hyvä olla tietoinen siitä, että ulkomailta käsin annettu hoito ei kuulu lääkärin Suomessa ottaman potilasvakuutuksen piiriin, Potilasvakuutuskeskuksen lainsäädäntöjohtaja Asko Nio alleviivaa tiedotteessa.

Jos potilaan hoitoon liittyvät diagnostiset palvelut kuten kuvantamis- ja laboratoriotutkimusten analysointi tilataan ulkomailta, ne kuuluvat Suomessa annettavaan terveyden- ja sairaanhoitoon. Silloin mahdolliset vahingot kuuluvat hoitoa antavan tahon potilanvakuutuksen piiriin.

Kirjoittaja:
Tuomas Keränen
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Juttu on julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.