EU kaavailee mentolisavukkeiden kieltoa ja varoituskuvia tupakka-askeihin

EU-komissio ehdottaa tupakkatuotteiden makuaineiden kieltoa. Myös tupakka-askien varoituskuvat tulisivat pakollisiksi.

Euroopan komissio ehdottaa, että jatkossa savukkeissa ei saisi käyttää vahvoja makuaineita, kuten mentolia. Komissio julkaisi esityksensä uudeksi tupakkatuotedirektiiviksi.

Esityksen mukaan varoituskuvat tulisivat pakollisiksi, ja niiden tulisi peittää 75 prosenttia tupakka-askista. Myös erityisesti naisten suosimat ohuet savukkeet kiellettäisiin. Nuuskakielto säilyisi ennallaan.

Voimaantullessaan direktiivi sitoisi kaikkia EU:n jäsenmaita.

– Suomessa ehdottomasti merkittävin muutos olisi maustettujen savukkeiden kielto. Suomessa poltetaan eurooppalaisittain paljon mentolisavukkeita, johtaja Kari Paaso sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo.

Esityksen mukaan tähän asti tupakkalainsäädännön ulkopuolelle jääneet sähkösavukkeet otettaisiin tiukan sääntelyn piiriin. Jos sähkötupakan nikotiinipitoisuus jää alle tietyn rajan, saisi sen tuoda markkinoille terveysvaroituksen kanssa. Rajan ylittävät tuotteet sallittaisiin vain lääkkeiksi hyväksyttyinä.

Paason mukaan tämä saattaisi käytännössä merkitä sähkötupakan myynnin loppumista EU-alueella.

Myös tupakka-askeihin haluttaisiin lisärajoituksia, ja jatkossa askeissa tulisi koko EU:n alueella olla vähintään 20 savuketta. Suomessa vähimmäisluku on nykyään 19, sillä pienistä askeista on jo luovuttu.

– Tupakkatuotteiden olisi näytettävä ja maistuttava tupakkatuotteilta, ja tällä ehdotuksella varmistetaan, että houkuttelevia pakkauksia ja makuja ei käytetä myynninedistämisstrategiana, terveys- ja kuluttajapolitiikasta vastaava komissaari Tonio Borg totesi esityksen julkistamisessa.

Esitys tupakkatuotedirektiivistä menee seuraavaksi neuvoston ja parlamentin käsittelyyn. Vuoden alussa EU-puheenjohtajakautensa aloittava Irlanti pitää ehdotuksen käsittelyä yhtenä keskeisistä tavoitteistaan. Direktiivin tultua voimaan jäsenmailla on 18 kuukautta aikaa muuttaa omat säädöksensä vastaaviksi.

Maria van der Meer
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.