Hallitus suitsii sote-ulkoistuksia

Lakimuutokset tulevat pian Meri-Lapin ulkoistuspäätöksen jälkeen.

Kuntien sote-ulkoistusten rajoituksia halutaan tiukentaa. Valtioneuvosto ilmoitti muutoksista pian sen jälkeen, kun Meri-Lapissa päätettiin Suomen toistaiseksi suurimmasta terveyden­huollon ulkoistuksesta.

Hallitus aikoo jatkaa kuntien ja ­kuntayhtymien sosiaali- ja terveyspalvelujen ulkoistusten ja investointien rajoituslain voimassaoloa vuoden 2019 loppuun. Samalla hallitus esittää ­ulkoistussopimuksia ja investointeja koskevien säännösten tiukentamista.

Myös kunta- ja palvelurakenne­uudistuksesta annettua ns. Paras-lakia jatketaan vuodella. Laki velvoittaa kuntia järjestämään sosiaali- ja terveyspalvelut riittävällä väestöpohjalla.

Valtioneuvoston mukaan nykyisen lain mukaisesti tehdyt ulkoistus­sopimukset rajoittavat tulevan maa­kunnan mahdollisuutta toteuttaa ­sosiaali- ja terveys­palveluja.

– Palvelujen hankkimista koskevaan sopimukseen pitäisi laittaa irtisanomisehto aina silloin, kun ulkoistus koskisi yli 30 prosenttia kunnan tai kunta­yhtymän vastuulla olevista sote-palveluista ja kun sopimus jatkuisi vuotta 2020 ­pitemmälle. Maakunnalla olisi tällöin oikeus irtisanoa sopimus korvauksetta, tiedotteessa kerrotaan.

kirjoittaja:
Miia Soininen
toimittaja

Lue lisää: Valittujen lupaukset

kuva: Kaisa Sirén

Julkaistu Lääkärilehdessä 47/2017.