Heikki Huikuri palkittiin sydämenpysähdyksen syiden selvittämisestä

Huikurin työ sydämen sykkeen ja sydänperäisen äkkikuoleman tutkijana on vaikuttanut ratkaisevasti hoitokäytäntöjen kehittymiseen Suomessa ja kansainvälisesti.

OYS:n kardiologian professori Heikki Huikuri sai Lääkäripäivillä Suomalaisen lääkäriseura Duodecimin Matti Äyräpään palkinnon.

Palkinnon perustelujen mukaan Huikurin työ sydämen sykkeen ja sydänperäisen äkkikuoleman tutkijana on vaikuttanut ratkaisevasti hoitokäytäntöjen kehittymiseen Suomessa ja kansainvälisesti.

Sydämenpysähdyksen vaaran arviointi on ollut OYS:n kardiologian osaston pääasiallinen tutkimuskohde jo ­pitkään. OYS:iin on kerätty tiedot äkilliseen sydämen­pysähdykseen kuolleista pohjoissuomalaisista yli 15 vuoden ajalta.

Syyt alle 40-vuotiaiden kuolemaan johtaneeseen sydämenpysähdykseen ovat Pohjois-Suomessa ja ilmeisesti muuallakin Suomessa erilaiset kuin kansainvälisesti.

– Sydänlihaksen fibroosi on ollut yleisin löydös näiden potilaiden ruumiinavauksissa. Tutkimme parhaillaan, ­mikä aiheuttaa fibroosia, Huikuri kertoo.

OYS:ssa tutkitaan myös, miten EKG ennustaa suuren­tunutta sydänkuoleman vaaraa oireettomilla keski-ikäisillä henkilöillä, joilla tavataan melko usein pieniä muutoksia EKG:ssa merkkinä sydämen sähköisen toiminnan muutoksista.

Lisäksi OYS on mukana suuressa kansainvälisessä tutkimusprojektissa, joka selvittää, miten sydämen autonominen säätely vaikuttaa sydäninfarktipotilaan ennusteeseen.

Ulla Toikkanen
toimittaja

Julkaistu Lääkärilehdessä 1–2/2015.