Hinkuyskään saattaa liittyä pieni epilepsiariski

Yli kolmevuotiaana hinkuyskän sairastaneet eivät saaneet epilepsiaa verrokkeja todennäköisemmin.

Hinkuyskään sairastuvat lapset saattavat sairastua lapsuudessa epilepsiaan hieman muita todennäköisemmin. Yhteys havaitaan lapsilla, jotka sairastuvat hinkuyskään alle kolmevuotiaina.

Tanskalaistutkimuksen tulokset perustuvat tietoihin kaikista vuosina 1978–2011 Tanskan sairaaloissa todetuista hinkuyskätapauksista. Tapauksia oli yhteensä 4 700 ja jokaista tapausta kohden valittiin kymmenen tervettä verrokkia.

Ennen kymmenen vuoden ikää epilepsia oli todettu 17 hinkuyskän sairastaneella tuhannesta, kun tuhannesta verrokista sairastui vain 9. Yli kolmevuotiaana hinkuyskän sairastaneet sen sijaan eivät saaneet epilepsiaa verrokkeja todennäköisemmin.

Tutkijat huomauttavat, että hinkuyskään nyt liitetty riski on käytännössä hyvin pieni, mutta se kannattaa silti ottaa huomioon. Hinkuyskä aiheuttaa kovia yskänpuuskia ja hengenahdistusta.

Suomessa hinkuyskää vastaan annetaan ensimmäinen rokoteannos jo 3 kuukauden iässä, mutta rokotteen lyhyen keston vuoksi tehosteannoksia annetaan nykyisin neljän ja 1415 vuoden iässä. Hinkuyskään sairastuu vuosittain noin 500–1 500 lasta.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton Jama-lehdessä.

Lue myös:
12 faktaa: Lasten hinkuyskä

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
JAMA 2015;341:18441849

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.