Hoitajareseptiin kaavaillaan huomattavia laajennuksia

Työryhmä luonnostelee rajattua reseptioikeutta ravitsemusterapeuteille ja optikoille.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) työryhmä kaavailee sairaanhoitajan lääkkeenmääräämiseen useita laajennuksia.

Työryhmä ehdottaa muun muassa sairaanhoitajan oikeuksiin kuuluvan lääkevalikoiman ja indikaatioiden laajentamista sekä koulutusvaatimusten väljentämistä. Rajattu lääkkeenmäärääminen halutaan ulottaa myös ravitsemusterapeutteihin ja optikoihin.

Lääkärilehden saamat tiedot perustuvat raporttiluonnokseen. STM:n raportti valmistuu vuodenvaihteessa. Ministeriö on nyt järjestänyt kuulemistilaisuuksia ja pyytänyt lausuntoja luonnoksesta.

Neuvotteleva virkamies Marjukka Vallimies-Patomäki ei kommentoi raportin sisältöä, koska työ on vielä kesken.

– Pidän todennäköisenä, että yksityiskohtiin tulee muutoksia.

Vallimies-Patomäen mukaan kokemukset hoitajareseptistä ovat olleet myönteisiä, mutta myös kehittämistarpeita on todettu.

Lääkäriliitto kritisoi

Lääkäriliiton mukaan suuressa osassa luonnoksen ehdotuksista on ongelmia, ja ne vaarantavat jopa potilasturvallisuuden ja lääkehoidon rationaalisuuden.

Lääkäriliiton politiikkatoimialan johtajan Heikki Pärnäsen mukaan liitto ja lääkärijärjestöt eivät tule hyväksymään luonnoksen mukaisia laajennuksia lääkkeenmääräämiseen.

– Hoitajareseptin käyttö on ollut kovin vähäistä. Toiminnan laajentaminen on nurinkurinen johtopäätös ja absurdia, hän toteaa.

Liitto kritisoi lääkäriedustuksen suppeutta raportin valmistelussa. Lääkäriliittoa ei kutsuttu mukaan valmistelutyöhön.

Vallimies-Patomäen mukaan valmistelussa ei ollut mukana yhdenkään ammattijärjestön edustajia, mutta heitä on kuultu muuten. Työryhmä on moniammatillinen, ja siinä on viisi lääkärikoulutuksen saanutta jäsentä.

Lisää antibiootteja?

Kaavailujen mukaan sairaanhoitajan lääkkeenmääräämisoikeuden piiriin lisättäisiin useiden eri terapiaryhmien lääkkeitä ja myös toisen linjan lääkkeitä. Lääkäriliitto ja infektiolääkärit ovat erityisen huolissaan antibiooteista.

Antibiootteihin ehdotetaan lisättäviksi naisen virtsatietulehduksen, bakteerin aiheuttaman sivuontelotulehduksen ja klamydian hoidossa käytettäviä lääkkeitä.

– Sivuontelotulehduksen hoitoon sairaanhoitaja määräisi Käypä hoito -suosituksen mukaisesti antibiootin vain, kun hän arvioi laboratoriokokeiden, ultra­äänitutkimuksen ja potilaan kokonaistilanteen perusteella, että pitkittyneet oireet johtuvat bakteerin aiheuttamasta sivuontelotulehduksesta, raporttiluonnoksessa todetaan.

Lääkäriliitto pelkää, että muutokset lisäisivät antibioottien käyttöä ja antibioottiresistenssin syntyä. Erityisesti sinuiitissa on pyritty vähentämään antibioottien käyttöä.

Heikki Pärnänen huomauttaa, että sinuiitin diagnoosi on hankala ja epävarma ja vaatii kokonaisarviota.

– Vierastamme sitä, että lääkkeenmäärääminen irrotetaan hoidon kokonaisuudesta. Lääkkeet ovat lääkärin keskeisiä työkaluja ja osa kokonaisprosessia, johon kuuluu potilaan vaivat, niiden diagnosointi, hoitopäätöksen teko sekä hoidon ohjaus ja seuranta.

Raportissa todetaan, että lääkärit suhtautuvat pääosin kielteisesti rajatun lääkkeenmääräämisen laajentamiseen muihin ammattiryhmiin.

Lue myös:
Sairaanhoitajat ovat kirjoittaneet yli 17 000 reseptiä
Reseptien voimassaoloaika pitenee kahteen vuoteen
Reseptiväärennös yllätti lääkärin

Kirjoittanut:
Miia Soininen
toimittaja

Kuva:
PantherMedia