HPV-rokotukset alkavat syksyllä

HPV-rokotehankinnan tarjouskilpailu on päättynyt, ja rokote tulee kansalliseen rokotusohjelmaan syksyllä.

Sosiaali- ja terveysministeriö on päättänyt liittää HPV-rokotteen kansalliseen rokotusohjelmaan. ja STM teki hankintapäätöksen toukokuun alussa. Näillä näkymin Cervarix-rokote saadaan Suomeen tulevan syksyn aikana, jolloin rokotukset voidaan aloittaa marraskuussa 2013.

HPV-rokote ehkäisee HPV-virustartuntaa ja sen aiheuttamia kohdunkaulan syövän esiasteita. Rokote tarjotaan kouluissa kaikille 11–12-vuotiaille tytöille.

Ensimmäisenä rokotusohjelmakautena rokotus on tarkoitus antaa myös 13–15-vuotiaille tytöille. Rokottaminen aloitetaan vanhimmasta ikäluokasta, jotta he ehtivät saada koko rokotussarjan ennen peruskoulun päättymistä.

HPV-rokotussarja koostuu kolmesta pistoksesta. Toinen rokotuskerta on kuukauden ja kolmas kuuden kuukauden kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta.

HPV-rokotteen hyväksyminen yleiseen rokotusohjelmaan kesti Suomessa naapurimaita kauemmin. Viime metreillä rokotusten aloittaminen uhkasi vielä viivästyä hankintamenettelyn epäselvyyksien takia, jolloin STM keskeytti hankintamenettelyn. Nyt kuitenkin rokotukset voidaan käynnistää lähes alkuperäisessä aikataulussa syksyllä.

Mikäli rokottamisen aloittamista jouduttaisiin lykkäämään rokotteen saatavuusongelmien vuoksi, sosiaali- ja terveysministeriö ilmoitti tiedotteessaan huolehtivansa siitä, että rokotuksen saavat samat ikäluokat kuin alun perin on suunniteltu. Tämä tarkoittaisi sitä, että rokotteen saisivat myös peruskoulun mahdollisesti jo päättäneet vuonna 1998 syntyneet tytöt.

Ulla Järvi
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Lue myös: Suomalainen HPV-rokotetutkimus herättää kansainvälistä kiinnostusta