Huomautus ensihoidosta

Eri puolilla Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriä on toisistaan selvästi poikkeavat vaatimukset esimerkiksi ambulanssien vasteajoissa.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on antanut Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille huomautuksen ensihoidon laiminlyönneistä.

– Eri puolilla sairaanhoitopiiriä on toisistaan hyvin poikkeavat vaatimukset esimerkiksi ambulanssien vasteajoissa, sanoo yksikön päällikkö, lakimies Jaska Siikavirta Lounais-Suomen aluehallintovirastosta.

– Sairaanhoitopiirin alue on jaettu erilaisiin riskiluokitusalueisiin, ja saman riskin alueella täytyy olla samantasoinen ensihoitopalvelu. Nyt vasteajat poikkeavat toisistaan saman riskiluokituksen alueella: toisella ambulanssi on lähtövalmiudessa välittömästi, toisella vasta 15 minuutin kuluttua.

Huomautus liittyy ensihoidon järjestämisvastuun siirtymiseen sairaanhoitopiireille terveydenhuoltolain mukaisesti. Piirin piti järjestää sairaankuljetus alueellaan uudelleen kahden vuoden siirtymäajan kuluessa. Aluehallintoviraston mukaan piiri ei kuitenkaan noudattanut siirtymäaikaa.

Sairaanhoitopiirin johtajan Olli-Pekka Heinosen mukaan huomautuksessa on kyse viime kevään tilanteesta.

– Kyseessä on iso muutos, jota ei ole voitu tehdä edellytetyssä määräajassa.

Siikavirran mukaan sairaanhoitopiiri korjaa tilannetta nyt aktiivisesti.

Huomautuksesta kirjoitti ensimmäisenä Turun Sanomat.

Suvi Sariola
toimittaja

Kuva: Panthermedia