Huonosti stressiä sietävät alttiita diabetekselle

Yhteys todennäköisesti välittyy stressin vaikutuksilla elämäntapoihin ja riskitekijöihin.

Ruotsalaistutkijat ovat löytäneet yhteyden stressiherkkyyden ja aikuistyypin diabeteksen väliltä. Yhteys todennäköisesti välittyy stressin vaikutuksilla elämäntapoihin ja riskitekijöihin.

Tutkimus perustuu yli 1,5 miljoonan ruotsalaismiehen seurantaan. Miehille oli tehty kattava terveystarkastus kutsunnoissa vuosina 1969–1997. Vuosina 1987–2012 miehistä 34 000 sairastui aikuistyypin diabetekseen.

Osallistujat jaettiin ryhmiin sen perusteella, miten hyväksi miesten kyky kestää stressiä oli arvioitu terveystarkastuksissa. Kun nämä tiedot yhdistettiin tietoihin diabetesdiagnooseista, heikoiten stressiä sietäneiden havaittiin sairastuneen noin 50 prosenttia todennäköisemmin kuin miesten, joiden oli arvioitu kestävän stressiä hyvin.

Yhteydet pysyivät ennallaan senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin miesten painoindeksi, mahdollinen perinnöllinen diabetesalttius sekä sosiaalinen ja taloudellinen asema.

Tutkijat uskovat tulosten taustalta löytyvän monia tekijöitä, mutta todennäköisesti suurin vaikutus on elämäntavoilla. Stressaantuneet ihmiset esimerkiksi tupakoivat todennäköisemmin, syövät epäterveellisemmin sekä harrastavat vähemmän liikuntaa ja saattavat siksi altistua aikuistyypin diabetekselle, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Diabetologia-lehdessä.

Lähde:
Stress resilience and subsequent risk of type 2 diabetes in 1.5 million young men. Diabetologia 2016.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia