Hypotyreoosi lisää hieman sydänsairausriskiä

Kilpirauhasen vajaatoiminta lisää hieman sepelvaltimotaudin vaaroja, ainakin hoitamattomana.

Varsinainen hypotyreoottinen sydän­sairaus on nykyään äärimmäisen harvinainen. Lieväkin kilpirauhasen vajaatoiminta suurentaa LDL-kolesterolin ja triglyseridien pitoisuuksia, mutta muutokset korjautuvat nopeasti perustaudin hoidolla. Tuoreen, laajoihin väestöotoksiin perustuvan meta-analyysin mukaan lieväkin hypotyreoosi lisää hieman sepelvaltimotaudin ja sen komplikaatioiden ilmaantumista.

Kiinalaiset kardiologit tunnistivat kirjallisuudesta 55 väestökohorttia ja yhteensä lähes kaksi miljoonaa henkilöä, joiden kilpirauhasen toiminta oli mitattu seurannan alussa ja joista oli kattavat seurantatiedot sydänsairauksien ilmaantumisesta. Laajojen tilastollisten käsittelyjen perusteella tutkijat päätyivät siihen, että hypotyreoosi lisää sepelvaltimotaudin ilmaantumista 13 %, sydäninfarkteja 15 % ja sydänkuoleman vaara lähes kaksinkertaistuu. Tämä suurentunut riski nähtiin myös hypotyreoosia sairastavilla sydänpotilailla ja subkliinisen, oireettoman hypotyreoosin (TSH >10 mU/l) yhteydessä. Tässä analyysissä hypotyreoosi ei lisännyt merkittävästi sydämen vajaatoiminnan tai eteisvärinän ilmaantumista tai aivoinfarktin vaaraa.

Ainakin hoitamaton kilpirauhasen vajaatoiminta näyttää lisäävän hieman sepelvaltimotaudin vaaroja. Tutkimuksessa ei ollut tietoa seurannan aikana käytetystä tyroksiinikorvaushoidosta tai sen vaikutuksesta sydänriskeihin.

Lähde: Ning Y, Cheng YJ, Liu LJ ym. What is the association of hypothyroidism with risks of cardiovascular events and mortality? A meta-analysis of 55 cohort studies involving 1 898 314 participants. BMC Medicine 2017;15:21.

kirjoittaja:
Juhani Airaksinen
professori

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 13/2017