Hyväkuntoisilla vähemmän eteisvärinää

Kuntotesteissä parempia tuloksia saavat säästyivät eteisvärinältä todennäköisemmin myös riippumatta siitä sairastivatko he sepelvaltimotautia vai eivät.

Hyvässä fyysisessä kunnossa olevat säästyvät eteisvärinä-rytmihäiriöltä muita todennäköisemmin, tuore tutkimus osoittaa. Liikunnan ja eteisvärinän yhteys on havaittu monissa tutkimuksissa tätäkin ennen, mutta tulokset vahvistavat tutkimusnäyttöä entisestään.

Circulation-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat lähes 65 000 keskimäärin 54-vuotiaan miehen ja naisen kuntotesteihin ja viiden vuoden seurantaan. Seurannan aikana eteisvärinään sairastui 4 600 osallistujaa.

Tulokset osoittivat eteisvärinäriskin pienentyvän tasaisesti mitä paremmassa fyysisessä kunnossa henkilö oli. Kuntotesteissä parempia tuloksia saavat säästyivät eteisvärinältä todennäköisemmin myös riippumatta siitä sairastivatko he sepelvaltimotautia vai eivät. Hyväkuntoisuuteen liitetty suojavaikutus havaittiin etenkin ylipainoisilla potilailla.

Eteisvärinä on rytmihäiriöistä yleisin. Se aiheuttaa mm. sydämen tykytystä, hengenahdistusta, väsymystä ja altistaa aivohalvauksille. Eteisvärinää potee joka kymmenes yli 65-vuotias.

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Circulation 2015;131:18271834

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.