Hyväkuntoisten solut elävät pitempään

Havainto voi osaltaan selittää, miksi liikunta on terveellistä ja pidentää elinikää.

Hyvässä fyysisessä kunnossa olevien solut saattavat tutkijoiden mukaan elää pitempään kuin huonokuntoisten. Havainto voi osaltaan selittää, miksi liikunta on terveellistä ja pidentää elinikää.

Yhdysvaltalaistutkijat tekivät havaintonsa mittaamalla kromosomien päistä löytyvien telomeerien pituuksia 1 800 yhdysvaltalaiselta 20–49-vuotiaalta. Telomeerejä on kutsuttu kehon biologiseksi kelloksi, koska ne lyhenevät solun jakautuessa. Kun telomeerien pituus pienenee kriittiseksi, solu ei kykene enää jakautumaan vaan kuolee. Telomeerien pituus voi vaikuttaa monien ikääntymiseen liittyvien sairauksien syntyyn.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot telomeerien pituuksista kuntotestien tuloksiin, hyväkuntoisimpien telomeerit havaittiin keskimäärin pitemmiksi kuin huonossa fyysisessä kunnossa olevien. Yhteys oli sitä voimakkaampi mitä paremmassa kunnossa osallistuja oli.

Liikunnan vaikutuksista telomeerien pituuteen on saatu viitteitä aiemminkin, mutta telomeerien pituuteen vaikuttavat hyvin monet sairaudet ja elintavat, minkä lisäksi ne ovat luonnostaan eripituisia eri ihmisillä. Tämän vuoksi tuloksia kannattaa tulkita varovaisesti.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä.

Lähde:
American Journal of Epidemiology 2015;182:198–201

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia