Iäkkäät leikkauspotilaat jäävät vähemmälle huomiolle

Tutkijat pitävät mahdollisena, että erittäin iäkkäitä potilaita ei syystä tai toisesta tutkita ja seurata yhtä tarkasti kuin nuorempia potilaita.

Yli 80-vuotiaat eivät välttämättä saa yhtä kattavaa hoitoa leikkauksen jälkeen kuin nuoremmat potilaat, tuore australialaistutkimus osoittaa. Näin käy vaikka iäkkäät leikkauspotilaat ovat usein sairaampia sairaalaan tullessaan.

Tutkimuksen perusteella yli 80-vuotiaiden potilaiden hoito leikkauksen jälkeen eroaa monella tapaa nuorempien hoidosta. Heidät mm. lähetetään harvemmin uuteen leikkaukseen tai tehohoitoon ja kotiutetaan nopeammin kuin 65–79-vuotiaat tai sitä nuoremmat. Lisäksi heillä todetaan vähemmän leikkauksen jälkeisiä komplikaatioita, vaikka heillä on sairaalaan tullessaan enemmän sairauksia ja terveysongelmia, jotka lisäävät komplikaatioiden riskiä.

Tutkijat pitävät mahdollisena, että erittäin iäkkäitä potilaita ei syystä tai toisesta tutkita ja seurata yhtä tarkasti kuin nuorempia potilaita, mutta tulokset eivät paljasta onko menettelylle perusteita. On myös mahdollista, että erittäin iäkkäät eivät hyötyisi tai selviäisi kaikista hoitotoimenpiteistä, joihin nuoremmat potilaat lähetetään. Eniten toimenpiteitä ja pisimmät hoitojaksot oli 65–79-vuotiailla.

Australialaiset keräsivät tutkimukseensa tietoja sairaalassa menehtyneistä yli 17-vuotiaista leikkauspotilaista, joten on epäselvää miten hyvin tulokset kuvaavat kaikkia leikkauspotilaita ja muiden maiden oloja. Kaikkiaan analyysissa oli tietoja vuosina 2009–2012 yli 170 eri sairaalassa hoidetusta 11 000 australialaispotilaasta.

Tutkimus julkaistiin BMJ Open -lehdessä.

Lue myös:
Kun sairaus paranee, mutta potilas ei

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
BMJ Open 2015;5:e006981

Kuva:
Panthemedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.