IBS vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun — näin hoidat ärtyvän suolen oireyhtymää

IBS on hankala vaiva, jota voi hoitaa monin lääkkeettömin keinoin.

IBS on yleinen vaiva ja sitä sairastaa noin 10-20 prosenttia väestöstä.
Adobe/AOP
IBS on yleinen vaiva ja sitä sairastaa noin 10-20 prosenttia väestöstä.

Ärtyvän suolen oireyhtymä (IBS) on suoliston toiminnallinen vaiva, jota sairastaa noin 10-20 % väestöstä. Se aiheuttaa erilaisia vatsaoireita, jotka voivat vaihdella yksilöittäin.

IBS:n syytä ei täysin tunneta, mutta sen uskotaan johtuvan suoliston herkkyydestä. IBS:n taustalla voi olla myös stressi, ahdistus tai masennus.

IBS:n oireet

IBS ilmenee erilaisina vatsan oireita, joita ovat muun muassa

vatsakiputurvotuskaasunmuodostusmuutokset suolen toiminnassa (ripuli, ummetus tai molemmat vuorotellen)kramppimaiset vatsakivutOireet voivat olla lieviä tai erittäin hankalia. Usein ne myös vaihtelevat päivittäin tai viikottain.

IBS-ruokavalio

Monille IBS-potilaille kuitupitoinen ruokavalio voi auttaa säätämään suolen liikkeitä ja lievittämään ummetusta tai ripulia.

Moni IBS-potilas saa apua FODMAP-ruokavaliosta. FODMAP-hiilihydraatit ovat nopeasti fermentoituvia hiilihydraatteja, jotka voivat aiheuttaa suolistossa kaasunmuodostusta, turvotusta ja kipua.

FODMAP-ruokavaliossa FODMAP-hiilihydraatteja sisältäviä ruoka-aineita rajoitetaan tai poistetaan kokonaan ruokavaliosta.

Kuitupitoinen ruokavalio auttaa hallitsemaan IBS:ää.
Adobe/AOP
Kuitupitoinen ruokavalio auttaa hallitsemaan IBS:ää.

Muut IBS:n hoitomuodot

Stressi voi pahentaa IBS-oireita. Rentoutumisharjoitukset, kuten jooga tai meditaatio, voivat auttaa hallitsemaan stressiä ja siten myös IBS:ää.

Kognitiivinen terapia voi auttaa potilasta tunnistamaan ja hallitsemaan negatiivisia ajatusmalleja, jotka voivat vaikuttaa IBS-oireisiin.

Säännöllinen liikunta edistää suolen toimintaa ja vähentää oireita.

IBS on monimutkainen tila, ja sen hoito vaatii yksilöllistä lähestymistapaa. Potilaan tulee tehdä yhteistyötä lääkärin kanssa löytääkseen parhaan mahdollisen hoitosuunnitelman.

Huolimatta siitä, että IBS ei ole parannettavissa, oikeanlaisella hoidolla ja elämäntapamuutoksilla voidaan hallita oireita ja parantaa elämänlaatua merkittävästi.

IBS:n ehkäisyssä on tärkeää huolehtia terveellisistä elämäntavoista. Terveelliset elämäntavat ovat tärkeitä myös IBS:n oireiden hallinnassa.

Terveellisiä elämäntapoja ovat:

  • säännöllinen liikunta
  • riittävä uni
  • stressin hallinta
  • terveellinen ruokavalio, jossa on runsaasti kuitua
  • alkoholin ja kahvin kohtuukäyttö
IBS aiheuttaa monenlaisia suolisto-oireita.
Adobe/AOP
IBS aiheuttaa monenlaisia suolisto-oireita.

IBS:n lääkehoito

IBS:ää voidaan hoitaa antispasmodiset lääkkeillä, jotka auttavat rentouttamaan suoliston lihaksia ja vähentävät kipua.

Myös probioottien käytöstä voi saada apua. Hyvät bakteerit voivat tukea suoliston terveyttä ja vähentää oireita.

Lääkkeitä voidaan käyttää myös IBS:n lukuisten oireiden lievittämiseen. Ripuliin voidaan käyttää ripulia lievittäviä lääkkeitä, ummetuksen hoitoon voidaan käyttää ummetusta lievittäviä lääkkeitä. Kipuun voidaan käyttää kipulääkkeitä, kuten parasetamolia tai ibuprofeenia.