Imettäminen voi pienentää diabetesriskiä raskausdiabeteksen jälkeen

Raskausdiabetes suurentaa äidin vaaraa sairastua varsinaiseen diabetekseen raskauden jälkeen. Riski saattaa kuitenkin pienentyä imettämisen ansiosta, tuore tutkimus osoittaa.

Raskausdiabetes suurentaa äidin vaaraa sairastua varsinaiseen diabetekseen raskauden jälkeen. Tuo riski saattaa kuitenkin pienentyä imettämisen ansiosta, tuore tutkimus osoittaa.

Tulosten perusteella vahvin yhteys on naisilla, jotka pitävät vauvansa täysimetyksellä yli kymmenen kuukauden ajan, mutta myös vähemmän intensiivinen ja lyhempi imetys liittyy pienentyneeseen diabetesriskiin.

Verrattuna naisiin, jotka imettivät vauvaansa alle kahden kuukauden ajan, rintaruokintaa yli kymmenen kuukautta jatkaneet sairastuivat diabetekseen lähes 60 prosenttia epätodennäköisemmin. Yhteys näkyi kuitenkin jo 25 kuukautta imettäneillä. Heidän sairastumisriskinsä oli 45 prosenttia pienempi. Naisia seurattiin kahden vuoden ajan.

Yhteydet olivat pitkälti samanlaiset analyysissa, jossa imetyksen keston sijaan tarkasteltiin imetyksen intensiivisyyttä. Vauvaansa pelkällä rintamaidolla ruokkineiden sairastumisriski oli 55 prosenttia pienempi kuin pelkkää pulloruokintaa käyttäneiden. Myös pullomaitoa ja imetystä rinnakkain käyttäneiden diabetesriski oli pienempi, mutta yhteys ei ollut yhtä voimakas.

Tutkimuksen tulokset viittaavat imettämisen mahdolliseen aikuistyypin diabetekselta suojaavaan vaikutukseen. Imettämisen tiedetään parantavan äidin glukoosiaineenvaihduntaa, joten yhteys on hyvinkin mahdollinen. Imettämisen lisäksi kuitenkin moni muukin seikka on voinut vaikuttaa tuloksiin.

Tulokset julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehdessä, ja ne perustuvat tuhannen naisen terveystietoihin. Naisilla oli diagnosoitu raskausdiabetes ja heistä joka kymmenes sairastui aikuistyypin diabetekseen kahden vuoden sisällä synnytyksestä.

Lähde:
Annals of Internal Medicine 2015;DOI:10.7326/M15-0807

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia