Kahvi ei nosta naisen verenpainetta

Tutkijoiden havainnot vahvistavat käsitystä kahvin turvallisuudesta ja terveellisyydestä.

Verenpaineestaan huolestuneiden ei tarvitse vähentää kahvin juomista, sillä kahvilla ja kofeiinilla ei näyttäisi olevan vaikutusta verenpaineeseen. Verenpaine ei nouse tavallisella eikä kofeiinittomalla kahvilla, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimuksessa 30 000 vaihdevuodet ylittänyttä naista seurattiin kolmen vuoden ajan. Tuona aikana 5 600 naisella todettiin verenpainetauti.

Kun tutkijat yhdistivät verenpainetiedot tietoihin naisten kahvinjuontitottumuksista, he eivät löytäneet minkäänlaista yhteyttä. Tavallisen kahvin tai kofeiinittoman kahvin juominen ei vaikuttanut lainkaan naisten verenpaineeseen tai verenpainetaudin riskiin, tulokset osoittivat.

Tutkijoiden havainnot vahvistavat käsitystä kahvin turvallisuudesta ja terveellisyydestä. Osana muuten terveellistä ruokavaliota kahvi saattaa pienentää muun muassa riskiä sairastua diabetekseen, tutkimuksista tiedetään.

Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Lue myös:
Kahvi on terveellistä – myös maidolla ja sokerilla
Kahvin maksasyöpää ehkäisevä vaikutus välittyy montaa reittiä

 Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
American Journal of Clinical Nutrition 2015;DOI:10.3945/ajcn.115.120147

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.