Karoliinisen instituutin johto erotetaan tutkimusvilpin takia

Selvitys kritisoi ankarasti instituutin toimintaa Macchiarini-tapauksessa.

Karoliinisen instituutin entinen rehtori Harriet Wallberg ja instituutin hallitus erotetaan. Asiasta ilmoitti Ruotsin korkeakoulutuksesta ja tutkimuksesta vastaava ministeri Helene Hellmark Knutsson maanantai-iltana.

Päätöksen taustalla ovat selvitykset, joiden mukaan instituutti teki useita virheitä Macchiarini-tapauksen suhteen ja on osasyyllinen tapahtumiin Karoliinisessa yliopistosairaalassa.

Instituutti saa kovaa kritiikkiä muun muassa huolimattomasta rekrytointiprosessista, huonosta johtajuudesta ja välinpitämättömyydestä sääntöjä kohtaan. Harriet Wallberg oli vauhdittanut kirurgi Paolo Macchiarinin palkkaamista niin, että kielteisiä näkökantoja ei otettu huomioon.

Lue lisää: Huuhaa 2 –Tiede 0

– Luottamus häneen on mennyt, Helene Hellmark Knutsson totesi Wallbergiin viitaten. Wallberg on sittemmin työskennellyt yliopiston kanslerina.

Hellmark Knutsson pitää selvityksen luomaa kokonaiskuvaa erittäin vakavana.

– Tässä tapauksessa skandaali on oikea sana, hän toteaa.

Instituutti korjaa puutteita

Harriet Wallbergin seuraaja, Karoliinisen instituutin rehtori Anders Hamsten erosi tehtävästään aikaisemmin tänä vuonna, ja hallituksen puheenjohtaja Lars Leijonborg teki samoin viime viikolla. Hallituksesta erotetaan nyt ne jäsenet, jotka olivat tehtävässään Macchiarinin palkkaamisen aikoihin.

Wallbergia ja Hamstenia kehotetaan myös eroamaan Nobel-valtuuskunnasta.

Karoliininen instituutti ilmoittaa suhtautuvansa kritiikkiin vakavasti ja ryhtyneensä korjaamaan selvityksen toteamia puutteita.

Kansainvälisesti tunnettu italialainen kirurgi Paolo Macchiarini palkattiin Karoliiniseen instituuttiin 2010. Häntä epäiltiin tutkimusvilpistä jo vuosia sitten, mutta instituutti jatkoi hänen työsuhdettaan.

Macchiarini tutki keinotekoisen henkitorven soveltuvuutta ihmiselle. Toiminnassa ilmeni useita ongelmia. Hän leikkasi Ruotsissa kolme potilasta, joista kaksi on kuollut.

Asiasta uutisoi Läkartidningen:

Harriet Wallberg får gå
Hård kritik mot KI:s tidigare rektor
En lång rad brister i KI:s hantering av Macchiarini
Wallberg och Hamsten uppmanas att avgå från Nobelförsamlingen

Kirjoittaja:
Miia Soininen
toimittaja

Kuva: Fotolia

Lue lisää jutun aiheesta