Kehon lämmittäminen voi lievittää masennusta

Tulokset ovat lupaavia, mutta kyse on vielä kokeellisesta hoidosta.

Kehon lämmittäminen huomattavasti tavallista lämpöisemmäksi saattaa vähentää masennusoireita, tuore tutkimus osoittaa. Hypertermiahoitoa on tätä ennen kokeiltu etenkin syövän hoidossa, mutta menetelmä on vielä kokeellinen.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa 30 vaikea-asteista masennusta sairastavaa satunnaistettiin joko koko kehon hypertermiahoitoon tai lumehoitoon, joka muistutti hypertermiahoitoa. Potilaat saivat vain yhden hoitokerran. Koko kehon hypertermiahoidossa potilaan keho lämmitetään noin 40-asteiseksi esimerkiksi lämpökaapin tai lämpöhuopien avulla.

Kun tutkijat vertasivat hoitoryhmiä kuusiviikkoisen seurannan päätteeksi, hypertermiahoitoa saaneiden masennusoireet olivat lievittyneet selvästi enemmän kuin lumeryhmäläisten. Potilaiden masennusoireita arvioitiin Hamiltonin masennusasteikolla, jossa noin 8–23 pistettä saaneet arvioidaan masentuneiksi ja yli 23 pistettä tarkoittaa vaikea-asteista masennusta. Hypertermiahoidon myötä potilaiden masennuspisteet laskivat noin 46 pistettä.

Tulokset ovat lupaavia, mutta koska kyse on kokeellisesta hoidosta, on vielä pitkä matka ennen kuin siitä on muiden, jo hyviksi todettujen masennushoitojen rinnalle. Jos menetelmä kuitenkin osoittautuu lisätutkimuksissa hyväksi, se olisi hyvä lisäapu monille masennuspotilaille.

Tutkimus julkaistiin Jama Psychiatry -lehdessä.

Whole-Body Hyperthermia for the Treatment of Major Depressive Disorder – A Randomized Clinical Trial. Jama Psychiatry 2016;73(8):789–795.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.