Kirkasvalosta on apua masennuksen hoidossa

Kanadalaistutkimuksen mukaan kirkasvalo auttaa myös niitä masentuneita, joiden oireet eivät ole yhteydessä vuodenajan vaihteluun

Kanadalaistutkimuksessa selvitettiin kirkasvalon vaikutusta masennuksesta kärsiviin potilaisiin. Kaamosmasennusta sairastavat jätettiin tutkimuksen ulkopuolelle.

JAMA Psychiatry -lehdessä julkaistuun tutkimukseen osallistui kaikkiaan 122 masennuspotilasta. Tutkittavat satunnaistettiin neljään ryhmään. Yksi ryhmä sai kahdeksan viikon ajan kirkasvalohoitoa ja lumelääkettä. Toinen ryhmä sai antidepressantteja ja lumehoitoa, kolmas sekä kirkasvalohoitoa että antidepressantteja ja neljäs ryhmä sai pelkkää lumelääkettä ja lumehoitoa.

Kirkasvalohoidon lumevaihtoehtona käytettiin ionisaattoria, joka oli tehty toimimattomaksi, mutta piti pientä ääntä. Niinpä siis kaikilla ryhmillä oli sekä suun kautta otettava lääke että jonkinlainen laite käytössään.

Kirkasvaloa neuvottiin käyttämään puolen tunnin ajan heräämisen jälkeen, mieluiten aamulla seitsemän ja kahdeksan välillä. Ionisaattoria neuvottiin käyttämään samoin. Masennuslääkkeenä käytettiin 20 mg:n vahvuista fluoksetiinia.

Tutkimuksessa todettiin, että parhaiten masennukseen tehosi yhdistelmähoito kirkasvalolla ja masennuslääkkeellä. Myös pelkkä kirkasvalohoito tehosi hyvin.

Tutkijat toteavat, että otoskoko jäi tutkimuksessa suunniteltua pienemmäksi, mikä heikentää tulosten tilastollista voimaa.

Lue myös:
Taltuta kaamosmasennus valolla
Nyt on pakko kysyä: Milloin masennuslääkitys aloitetaan?

Kirjoittanut:
Hertta Vierula
toimittaja

Kuva:
Panthermedia