Kohtuukäytön hyödyt saa vasta vuorokauden kuluttua – sitä ennen alkoholi on sydänriski

Tulokset kuvastavat hyvin alkoholin kahtalaisia vaikutuksia terveyteen.

Kohtuullisesti alkoholia käyttävät säästyvät monilta sydänoireilta muita todennäköisemmin, mutta tuo suojavaikutus havaitaan vasta vuorokauden kuluttua alkoholin nauttimisesta. Sitä ennen myös kohtuukäyttö suurentaa sydänriskejä, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Circulation-lehden julkaisemat tulokset perustuvat 23 tutkimuksen ja 29 000 potilaan tietoihin, ja niiden perusteella riski sairastua sydänkohtaukseen tai aivoverenvuotoon suurenee jo muutaman alkoholiannoksen jälkeen, mutta kohtuukäyttäjillä riskit häviävät ja muuttuvat suojavaikutukseksi 24 tunnin kuluttua. Viikon kuluttua pienenee myös aivoinfarktin riski.

Alkoholia paljon juovien suurkuluttajien sairastumisriskit suurentuvat pian alkoholin juomisen jälkeen, mutta heillä riskit pysyvät koholla eivätkä laske viikonkaan kuluttua.

Tulokset kuvastavat hyvin alkoholin kahtalaisia vaikutuksia terveyteen. Muutaman tunnin sisällä nauttimisesta alkoholi mm. nostaa sydämen sykettä ja heikentää verihyytymien liukenemista. Pitemmän ajan kuluessa kohtuukäyttö kuitenkin mm. laskee verenpainetta ja parantaa verisuonten sisäpintojen toimintaa, mikä pienentää sydänoireiden vaaraa.

Alkoholin kohtuukäyttönä pidetään yleensä naisilla enintään yhtä ja miehillä enintään kahta alkoholiannosta päivässä.

Lähde:
Alcohol and Immediate Risk of Cardiovascular Events. Circulation 2016;133:979–987.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuva: Panthermedia