Koira saattaa ehkäistä lapsen diabetesta

Koira saattaa ehkäistä lapsen diabetesta Kuva 1 / 1

Tieto erilaisten ympäristötekijöiden, kuten mikrobien vaikutuksesta ihmisen terveyteen kasvaa vauhdilla. Tutkimusnäyttöä on jo eläinkontaktien ja elinympäristön monimuotoisuuden allergioilta suojaavasta vaikutuksesta.

Nyt suomalaistutkijat ovat ensimmäistä kertaa saaneet viitteitä siitä, että koirakontakti varhaislapsuudessa saattaa suojata nuoruustyypin eli tyypin 1 diabetekselta.

Tutkimukseen kutsuttiin mukaan lapsia Oulussa ja Tampereella meneillään olevasta pitkäaikaisesta nuoruustyypin diabeteksen ehkäisytutkimuksesta. Kaikkiaan tähän osatutkimukseen osallistui yli 3 000 perinnöllistä diabetesriskiä kantavaa lasta. Lasten altistuminen sekä kotieläiminä pidettäville koirille ja kissoille että maatilan eläimille (lehmät, hevoset ja kanat) tutkittiin.

Riski sairastua oli pienempi niillä lapsilla, joilla oli ollut koirakontakti ensimmäisen elinvuoden aikana. Samaa tulosta ei saatu muille eläimille altistumisesta. Myöskään päivähoito ensimmäisen elinvuoden aikana ei ollut yhteydessä diabeteksen riskiin.

THL:n tutkimusprofessori Suvi Virtasen mukaan aiemmista tutkimuksista tiedetään, että altistuminen koiralle ehkäisee muun muassa hengitystietulehduksia lapsen ensimmäisinä elinvuosina.

– Nyt saatu tutkimusnäyttö koiran tyypin 1 diabetekselta suojaavasta vaikutuksesta on merkittävä. Se on kuitenkin maailmanlaajuisesti ensimmäinen tämän suuntainen tulos ja tarvitsee tuekseen lisää tutkimusnäyttöä, hän korostaa.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin arvovaltaisessa The Journal of the American Medical Association Pediatrics –lehdessä.

Lähde:
JAMA
THL

Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja

Kuva:
Johanna Nykopp

Oletko jo lukenut nämä?