Korkea verenpaine saattaa ennakoida diabetesta

Tutkijat huomioivat analyysissaan monia taustamuuttujia, jotka olisivat voineet selittää tulokset, mutta verenpaineen ja diabeteksen yhteys havaittiin niistä huolimatta.

Aikuistyypin diabetes saattaa kehittyä tavallista helpommin henkilöille, joiden verenpaine on korkea. Riski suurenee tasaisesti mitä korkeampi verenpaine on, korealaistutkimus osoittaa.

Korealaisten tulokset perustuvat 8 400 aikuisen kymmenvuotiseen seurantaan vuosina 2001–2010. Osallistujat eivät sairastaneet diabetesta tutkimuksen alkaessa.

Normaaliverenpaineisista osallistujista diabetekseen sairastui seurannan aikana 11 prosenttia, normaalin ylärajoilla olevista 17 prosenttia, kohonnutta verenpainetta (yli 140/90 mmHg) potevista 18 prosenttia ja huomattavasti kohonnutta (yli 160/100 mmHg) verenpainetta potevista 26 prosenttia.

Tutkijat huomioivat analyysissaan monia taustamuuttujia, jotka olisivat voineet selittää tulokset, mutta verenpaineen ja diabeteksen yhteys havaittiin niistä huolimatta. On silti mahdollista, että yhteys johtuu jostain kolmannesta seikasta joka kohottaa verenpainetta ja altistaa aikuistyypin diabetekselle.

Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.

Lue myös: Verenpaineen kotimittaus tutuksi

Uutispalvelu Duodecim

Lähde:
Diabetes Care 2015;DOI:10.2337/dc14-1931

Kuva:
Panthermedia

Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.